До 30-их роковин Чорнобилю в Черкасах відкрили оновлений музей (фото)

26 Квітня 2016 17:22

Оновлений музей Черкаського інституту пожежної безпеки ім.Героїв Чорнобилю відкрили сьогоді, 26 квітня, у день 30-ої річниці трагедії на ЧАЕС. Презентацію музею, чільне місце в експозиції якого займає вшанування геройського подвигу вогнеборців-ліквідаторів аварії на ЧАЕС, приурочили до цього дня. У різний час тут навчалися 353 випускника, які боролися із страшною радіаційною бідою.

DSC07926+_новый размер

Музей розповідає також про історію пожежної справи в Україні та про розвиток ЧІПБ – від заснування пожежно-технічного інституту у 1973 році до сьогодення, про наукову, навчальну діяльність закладу, міжнародні зв’язки.

DSC07939+_новый размер

DSC07937+_новый размер

Перед відкриттям оновленого музею на плацу ЧІПБ пройшли заходи на вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

DSC07913+_новый размер

“Ніч на 26 квітня 1986 року відгукнулася в серцях багатьох народів найстрашнішою катастрофою. Першими на боротьбу з вогняною стихією піднялися підрозділи, які очолювали наші випускники – молоді офіцери Володимир Правик і Віктор Кібенок. Ми сьогодні вшановуємо ліквідаторів катастрофи в Чорнобилі, а це люди всіх професій – і пожежні, і лікарі, і будівельники, енергетики і техноги”, – сказав у своїй промові виконуючий обов’язки начальника ЧІПБ Олександр Тищенко.

DSC07903+_новый размерНа думку лідера громадського руху “Рідна країна” Миколи Томенка, в музей ЧІПБ треба водити школярів, аби діти зрозуміли – герої поруч, серед нас.

“Ми шукаємо героїв де-інде: в Польщі, в Америці. А герої – тут, в Україні. Як ті хлопці, випускники Черкаського інституту, Володя Правик і Віктор Кібенок і старше покоління, які у 86-ому рятували Україну і світ. На жаль, про чорнобильців забули. А найбільше, що їм потрібно, – повага і визнання того, що вони справжні українські герої, – сказав Микола Томенко. – Мені здається, в цій системі поваги є дві складові: через історичну пам’ять і через соціальні речі. Їх, на жаль, не вдалося зробити. Один закон, який я ввів, про підтримку людей, які працюють в зоні відчудження, підписаний Президентом. Другий, пов’язаний із дітьми, вдовами і власне з чорнобильцями, заветований. Тому справедливість у соціальному питанні треба ще вирішувати. Займаю таку позицію: найбільша справедливість – це не пільги чи доплати, а справедлива пенсія і гідна зарплата, а чорнобильці самі розберуться, на що витрачати”.

Під час урочистих заходів нагородами було відзначено ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Призи отримали школярі-учасники футбольного турніру у пам’ять Героїв Чорнобилю, який вперше цього року пройшов у ЧІПБ і має стати традиційним. Також орден “Честь, віра, слава” першого ступеню був вручений Миколі Томенку – за підтримку навчального закладу. Томенко, у свою чергу, передав сертифікат від фонду “Рідна країна” на придбання спортивного інвентарю для вихованців ЧІПБ.