Останнього Леніна на Черкащині поміняють на Шевченка до кінця тижня

19 Травня 2016 15:00
uk.wikipedia.org

uk.wikipedia.org

У с.Косенівка на Уманщині досі височіє пам’ятник Леніну — останній в Черкаській області. Його мають демонтувати протягом цього тижня, зауважує депутат Косенівської сільської ради, краєзнавець Лариса Колесник.

Багато жителів Косенівки були проти знесення. Люди поважного віку вважають цей пам’ятник згадкою про минулу епоху. До того ж  монумент із монолітного граніту і виготовляли його місцеві, косенівські майстри. “Тож для людей це не є пам’ятником комуністичному лідеру, а скоріше — робота їхніх родичів, сусідів, яку вони шанували, тож руйнувати — ніби зневажити їхню працю”, – зауважила Л.Колесник.

Наступним каменем спотикання у вирішенні долі пам’ятника стало питання, куди його подіти після демонтажу. Парку в селі немає, та й у схожому місці памятник все одно заважав би, адже суперечив би виконанню закону про декомунізацію. Музей пам’яті села перебуває у приватній власності.

У музеї-садибі генерала К.Дерев’янка він також мав би недоречний вигляд. А поблизу сільського цвинтаря, де вже встановлено пам’ятник жертвам Голодомору, — й поготів. Тож досі селяни не знають, де зберігатиметься пам’ятник.

За словами краєзнавця, на місці, де височів Ленін, косенівчани вирішили встановити погруддя Т.Шевченку. Сільський голова вже знайшов майстрів, тож за два тижні після демонтажу Леніна в центрі села вже стоятиме Тарас Шевченко.