Хто покриває чорних лісорубів на Черкащині

25 Травня 2016 13:00
nikorupciji.org

nikorupciji.org

У Смілянському лісництві на Черкащині наприкінці минулого тижня невідомі вирубали і намагалися вивезти десяток реліктових дубів. Ще майже стільки ж дерев інших порід пошкодили. Завершити злочин лісорубам завадили. За фактом незаконної рубки поліція зареєструвала кримінальне провадження. Втім, винні можуть вкотре уникнути покарання, переконані у лісництві.

Такий висновок зовсім не поспішний, пише видання “Ні корупції”. Він ґрунтується на попередніх тотожних справах, такому собі кругообігу чорних лісорубів на Черкащині.

Працівники лісової охорони власними силами ловлять злочинців, які крадуть державний ліс, а вони, непокарані, знову повертаються.

Поки на Львівщині активісти протистоять контрабанді закарпатської деревини, на Черкащині активізувалися чорні лісоруби.

Минулого четверга на Смілянщині місцеві селяни повідомили працівникам Володимирівського лісництва про те, що неподалік села, у лісі, чули звук бензопили, що працює. Працівники лісової охорони, майстри лісу виїхали на вказану ділянку. Там виявили десять незаконно зрубаних і вже розпиляних 120-літніх дубів та майже стільки ж пошкоджених дерев інших порід.

«Прийняли рішення зробити засідку. Учотирьох ми чатували на злочинців. Близько 23.00. приїхав ЗІЛ. Коли він почав вантажитися, ми оточили його з усіх сторін. Троє чоловіків утекло. Залишився водій, який неодноразово вже попадався в нас. Визвали міліцію. Тут описали все, його забрали і поїхали», – розповідає  Олександр Кисилічин, лісничий Володимирівського лісництва.

nikorupciji.org

nikorupciji.org

Загальні збитки, завдані чорними лісорубами, склали 107 тисяч. Реліктові дуби мали в діаметрі 60 см. На чорному ринку браконьєри  уторгували б за них за найскромнішими підрахунками від 150 тис. грн.

Ця справа на рахунку злочинців, які 19 травня 2016 року «заготовляли» дуб у Володимирівському лісництві Смілянського лісгоспу, не перша, кажуть місцеві працівники.

«Два роки тому його теж ми зловили, тоді завели справу, але так воно все і зависло. Неодноразово нам дзвонили з лісів, підпорядкованих залізниці, він у них там ошивався. Кажуть, звідти він 50 кубометрів вже вивіз. Кажуть, його так само, як ми, затримували, потім відпускали, і все по-новій відбувалося», – каже Олександр Кисилічин.

nikorupciji.org

nikorupciji.org

Добре знайомий місцевим лісівникам і ЗІЛ з навантажувачем, який разом з водієм затримали на місці інциденту. Це, кажуть вони, приватна автівка, придбати яку на сьогодні – не проблема.

На сайтах приватних оголошень ЗІЛ, обладнаний маніпулятором, можна придбати за ціною від 5-ти до 18-ти тис. доларів. Окупитися дешевший із варіантів може за одну таку ходку.

«Купити ЗІЛ з маніпулятором може ледь не кожен, але одиниці зважаться на таке, піти уночі забирати ліс. Кожному – своє, але розумна людина до такого не дойде», – констатують фахівці.

«Запобігти таким злочинам дуже важко, дармове є дармове. Людина, яка не працює для того щоб виростити ліс, посягає на нього завжди. Зупинити це майже неможливо. На сьогодні ліс для промислових браконьєрів – це значні кошти без особливих капіталовкладень, тому чорний бізнес процвітає», – бідкаються лісівники.

Працівники лісової охорони часто у таких-от випадках наражають себе на небезпеку. Злочинці, які наважуються на крадіжки державного лісу, ходять на такі справи здебільшого озброєні, кажуть фахівці.

nikorupciji.org

nikorupciji.org

«Приємно те, що люди, які проживають у селі поруч, громада, зацікавлена у збереженні лісу, тому у дечому нам допомагає. От і зараз люди почули, що працює бензопила, потелефонували нам – і ми піймали браконьєрів майже на гарячому», – каже Юрій Сегеда, директор Смілянського лісового господарства.

Якби цю самовільну вирубку не зупинили у першу ж ніч, не відомо, скільки лісу ще знищили би браконьєри. Така масштабна чорна рубка лісу в області – перший випадок протягом останніх трьох років.

«У цьому напрямку недосконала законодавча база, і люди, які відчувають безвідповідальність, ідуть на такі заходи», – переконаний Олександр Дзюбенко, начальник Черкаського обласного управління та мисливського господарства.

Санкція 246 статті Кримінального кодексу України за незаконну порубку лісу передбачає штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт до шести місяців, або обмеженням волі до трьох років, або ж позбавлення волі на той самий термін, з конфіскацією незаконно добутого, кажуть юристи.

«Важливо довести вже все до кінця і дійсно осудити, покарати тих людей, які  брали у цьому безпосередню участь, думаю, це був один із методів запобігання. Тут була намічена вибіркова санітарна рубка, але її «просанітарили» до нас. Ці дерева під рубку не підлягали. Вони здорові», – зазначає лісничий Олександр Кисилічин.

Як повідомив Олександр Шевченко, заступник начальника Смілянського відділу поліції, за фактом незаконної вирубки лісу у Володимирівському лісництві відкрито кримінальне провадження за ст. 246 КК України.
Утім, у лісництві переконані, що цей злочин, як попередній аналогічний, скоєний, на їхню думку, тими ж людьми, не матиме логічного завершення.

nikorupciji.org

nikorupciji.org

«Наразі інформації про затриманих осіб у мене нема. Зараз проводяться необхідні першочергові слідчі дії з метою встановлення осіб, які скоїли незаконну порубку. На місці події дійсно було затримано автомобіль… і водія. Зараз належним чином встановлюється його особа, належність автомобіля і всіх причетних до скоєння даного злочину», – повідомив заступник начальника Смілянського відділу поліції.

«Водія затримали чи його відпустили?» – запитує журналіст “Ні корупції!”

« Підстав для затримання на даний час нема», – каже пан Шевченко.

«Лісівники стверджують, що водій ЗІЛа, якого вони затримали 19 травня на місці злочину, фігурував в аналогічному кримінальному провадженні два роки тому». – НК.

«Нема обставин, які б вказували на те, що це ці самі особи. Я не можу сказати, це та сама чи не та сама особа. Село те саме і лісництво те саме, трохи інші місця. Справа ще не завершилася. Встановлюються особи… Самі безпосередні виконавці даного злочину не встановлені, розумієте? …Ми не можемо говорити про те, чи це ті самі, коли їм не оголошено про підозру, стверджувати чи це ті самі особи з моєї сторони було б нерозумно», – пояснює Олександр Шевченко.

Розумно чи ні, вирішувати фахівцям. Утім, як стало відомо з достовірних джерел, кримінальне провадження зареєстроване 02.04. 2014 року в ЄРДР за ознаками злочину ст.246, незаконна порубка лісу, фактове, без особи, закрите ще 02.06.2015 року на підставі ч.1 ст.284 КПК п.2. (відсутність складу злочину). Отож, згадане кримінальне провадження давно закрили, тобто, справа не «ще не завершилася», як на тому наголосив службовець.