“Ретро град”: книжку історій повсякденності презентували в Черкасах

1 Червня 2016 22:01

DSC01446+Відомий черкаський журналіст Борис Юхно презентував сьогодні книжку “Ретро град”, присвячену 25-річному відтинку історії Черкас. Це вже друге після “Черкаських місторій” дослідження історії рідного міста. “Ретро град” Борис Юхно присвятив 730-ій річниці Черкас.

“Роки з 1954 по 1979 є “забаненим” періодом історії, є певна тенденція до непопулярності цього часу, мовляв, “совок”. Але цей період має бути висвітлений. Я зробив це так, як побачив і зрозумів. У цей час Черкаси формувалися як обласний центр зі своїми проблемами, а їх було багато, бо райцентр перетворити на обласний центр за одну п’ятирічку складно”, – сказав Юхно.

Основою для книги “Ретро град” стали газетні статті у тижневику “Акцент”, які друкувалися у 2012-2014 р.р. Старожили допомагали журналісту і матеріалом (зокрема, у книзі багато світлин із приватних зібрань), і уточненнями, і порадами.

Борис Юхно - ліворуч

Борис Юхно – ліворуч

Книга має 40 розділів, 25 із них – щорічники, в яких відтворено життя міста в багатьох складових. Іще 15 – соціально-побутові замальовки, здебільшого, це розповіді черкасців (дитячий світ, історія святкувань Нового року).

“Ретро град” – це така собі історія повсякденності. Факти, які випадають з офіційної науки, де зазвичай люди – це трудові чи мобілізаційні ресурси, електорат. У цій книзі є людина”, – так сказав про роботу Бориса Юхна голова обласної спілки краєзнавців Василь Мельниченко.

Книга вийшла у видавництві “Брама-Україна” накладом у 1 тисячу примірників.