Сьогодні 20 червня: цікаво знати

20 Червня 2016 13:32
Фото МандрівникЧеркаси

Фото Миколи Борисенка

У дохристиянські часи у ніч з 19 на 20 червня наші предки відзначали Соботку, сучасний день Івана Купала.

Купальську ніч колись ще називали горобиною. Взагалі, під час літнього сонцестояння з 19 і аж до 26 червня всі ночі називають горобиними, бо вони є найкоротшими. Однак, зокрема, на Поліссі існує повір’я, що саме в Соботку сили зла у черговий раз воюють з силами добра. І тому, зазвичай, у горобину ніч дуже сильно гримить і блискає. І чим червоніше небо вранці, тим значнішою є перемога Архангелів, принаймні, так говорять старі люди. А ще саме в Соботку треба шукати цвіт папороті. Однак при цьому варто пам’ятати, що його оберігає сам лукавий і якщо той цвіт хтось колись і знаходив, свідчень після себе ця людина не залишала.

За церковним календарем 20 червня вшановують мученика Феодота, священномученика Маркелліана, мученика Маркела, мучениць Калерію (Валерію), Киріакію і Марію.

У народі святого Федота називали Врожайником. «Святий Федот тепло дає — жито в золото веде». Для наших пращурів погода цього дня мала велике значення: якщо вона тепла, ясна, то врожай буде хороший, зерно велике; якщо буде дощ — зерно буде погане. У минулі часи прислуховувались до лісу: перед грозою він притихає. Слідкували і за самим громом: якщо довго гримить — буде град.

Іменинниками 20 червня є:

Марія, Богдан, Валерія, Зінаїда, Маркел.

20 червня відзначають:
Всесвітній день біженців