Спека – не завада для врожаю зернових, але шкодить картоплі

2 Липня 2016 21:05
3222.ua

3222.ua

Погодні умови, що утримуються з другої половини червня, можна вважати унікальними для території Черкащини. Оскільки, незважаючи на досить високі середньодобові температури повітря, які перевищували кліматичну норму на 4-8°, а денні сягали +32+33°, в жодному районі області на сьогодні не спостерігається явище засуха, як ґрунтова, так і повітряна, яка торік в цей час вже почала пригнічувати вегетацію сільськогосподарських культур, зазначають в обласному центрі з гідрометеорології.

Синоптики зауважують – у цьому році зволоження метрового шару грунту в області утримується переважно достатнім.

Спека суттєво не впливає і на врожай ранніх хлібів, оскільки озимі та ранні ярі зернові, через ранні строки початку вегетації та сівби та підвищену теплозабезпеченість, вже завершили, або ж практично завершують вегетацію.

Так, в області замість звичайної середини липня, розпочалась жнивна кампанія – збирають озимий ячмінь. Зерно озимої пшениці та ярого ячменю знаходиться переважно у фазі воскової стиглості, в окремих районах східної частини досягло повної стиглості, що на 1,5-2 тижні раніше звичайного і готове до збирання. Перші показники структури врожаю озимої пшениці, підтверджують рекордні види на врожай: колос сформувався крупний, добре озернений та важкий. Зерно середньо сухе.

Проте, через жарку погоду, погіршились агрометеорологічні умови для формування та росту бульб картоплі. Так, із 17-18 червня по всій області середня температура грунту на глибині 10 см становить +24+30°, що значно вище оптимальної для періоду формування бульб +16+18°. Високі температури грунту не тільки призупиняють їх ріст, а й визивають екологічне виродження бульб картоплі. А на площах, де за лічені години випала надмірна кількість дощу, ще й створились умови для їх загнивання.

Одночасно жарка волога погода сприяла інтенсивному розвитку шкідників, грибкових захворювань на посівах та росту бур’янів. Тож, щоб не залишитись без врожаю, не потрібно забувати про вчасні засоби захисту сільгоспкультур.