Чигиринці знову протестували проти курників “Нашої Ряби”

6 Липня 2016 14:42

13606701_983150905086654_5768821453808806655_nВіче проти побудови на Чигиринщині птахофабрик ПАТ “Миронівський хлібопродукт” зібралося 5 липня в Чигирині. Людей підтримав депутат облради “свободівець” Юрій Ботнар.

Місцева громада, як і громади на Канівщині та у Черкаському районі, виступають проти будівництва цих агропромислових об’єктів, зважаючи на суттєві екологічні ризики.

За оцінками науковців, діяльність таких промислових потужностей несе в собі не лише розповсюдження смороду від життєдіяльності мільйонів голів птиці, а й забруднення води небезпечними хімічними речовинами, збудниками понад 100 хвороб, забруднення води сполуками й речовинами, що призводить до зменшення вмісту кисню у воді. Існує загроза виникнення патологічних організмів, стійких до антибіотиків, внаслідок чого території можуть стати зонами підвищеної епідеміологічної небезпеки. А надвеликий водозабор птахофабрик неодмінно вплине на водний баланс навколишніх земель.

Нагадаємо, ситуація із спротивом людей проти будівництва курників на Чигиринщині досить гостра і нещодавно збори громади з приводу цього питання навіть закінчились бійкою.

Про доцільність будівництва 114 пташників на 2 мільйони “курячих голів” у цій місцевості, яка у свідомості кожного українця асоціюється зі славним козацьким минулим та унікальною природою, дискутують ще з 2015 року. Громади Чигиринщини зверталися до депутатів усіх рівнів, скаржачись, що курники збираються будувати без обговорення з людьми і без зауваги на наявні екологічні та соціальні ризики. На захист гетьманського краю стали й українські класики, опублікувавши звернення про недопущення будівництва пташників в Чигиринському районі.