На Тальнівщині – спалах африканської чуми свиней (репортаж)

6 Липня 2016 16:28
viche.ck.ua

viche.ck.ua

У Тальнівському районі – спалах африканської чуми свиней.

На в’їзді в село Лісове Тальнівського району стоять кілька автомобілів. Поліцейський наказує нам зупинитися.

“Карантин, далі не можна”.

Придивляється.

“Преса? Проїздіть, але повертатиметеся – пройдете дезактивацію”.

У господарстві лісівського фермера Михайла Глийового загинули свині. Аналізи відправили до Києва. В ніч на понеділок повідомили невтішний діагноз – африканська чума свиней.

На блок-посту стоїть перший заступник голови Тальнівської РДА Володимир Гречка.

“На фермі у Глийового сьогодні знищать 527 свиней. У селян тільки опишуть. Якщо побачать ознаки захворювання – знищать і в приватному секторі. Це вперше за всю історію району таке трапилося”.

На вулицях Лісового малолюдно.

“Усі ріжуть або продають свиней. Колії на вагу золота. Забрали всіх навіть із сусідньої Шаулихи”, – каже якийсь дядько.

Двері сільради Лісового відчинені навстіж. На столах – папери і включені комп’ютери. Кілька разів гукаю, але ніхто не відзивається.

На столі в одному із кабінетів – нарізані сир і ковбаса.

У дворі стоять 5 автомобілів. Біля них – півтора десятки чоловіків.

“Ми – працівники ветеринарної служби з чотирьох районів: Жашківського, Уманського, Христинівського і Маньківського. Зараз – перекурюємо. Всяка велика робота має починатися з перекуру. Нічого не робимо, бо ждемо начальство з області. А ті ждатимуть начальства з Києва”.

За кілька хвилин приїжджає сільський голова 49-річний Михайло Мельниченко. Привозить мотузку. Нею перегороджують дорогу. Вішають листок паперу із написом: “Карантин”.

“Тут саме межа між двома кутками села – Беринкою і Янківкою”, – пояснює.

“У Янківці – трикілометрова зона. Про хворобу свиней узнали на вихідних. Аналізи надіслали на Київ. Вчора там підтвердили діагноз. Працівники сільської ради зробили подвірний обхід. Описали всіх свиней у приватних домоволодіннях. Їх – 460”.

viche.ck.ua

viche.ck.ua

До ферми проїхати не дозволяють. На сонцепеку тоїть старий автомобіль ГАЗ. Двоє дядьків пояснюють свою присутність.

“Дезактивуємо всі машини й трактори, які їдуть із ферми. Поки що ні обіду, нічого нам не приносили. Скільки стоятимемо – хтозна”.

Посеред вулиці в Янківці в білому халаті йде сусідка Поліна Карбовська. Вона працює у ветлікарні. Зупиняємося.

“Юра, що ти хочеш від мене почути?” – розвертається і йде геть. Їдемо далі. Пастухи гонять череду. На корів ніхто не звертає уваги.

Михайла Глийового знаходимо біля контори власного господарства.

“Це почалося увечері в суботу. Загинуло троє свиноматок. Згодом – ще п’ять. Подзвонив у ветеринарну – кажуть вихідні.

У понеділок приїхали, забрали на аналізи. Тепер кажуть діагноз підтвердився. Людям чума не шкідлива. Хтозна, звідки воно взялося? Нічого не можна відкидати. Може й доброзичливці постаралися. Сьогодні всіх свиней знищать. Палити не будуть. Скинуть у яму й пересиплють формаліном. Яму вже копають. Я зазнав збитків на 2 мільйони гривень. Більше свиней скільки житиму – не триматиму. І взагалі, нащо тобі ті свині. Поїдь у поле, сфотографуй, як новий комбайн “Джон Дір” пшеницю косить”.

Дорогою додому знову їдемо біля сільради.

Чоловік у синьому халаті бере пульверизатор і кропить колеса автомобіля.

“На виїзді з села вас ще раз оброблять”, – каже.

Блок-посту на старому місці немає. Він посунувся на кілометр у бік Шаулихи. Таким чином перекрив об’їзну дорогу. Посеред неї – повалене дерево й вузька смужка для проїзду. На посту – поліцейський, працівник ветслужби й начальник управління агропромислового розвитку Тальнівської РДА Віталій Захарчук. Останній дає інтерв’ю каналу ІСТ V.

“Карантин – трикілометрова зона. Ще 20 кілометрів навколо – зона ризику. Аж по село Гордашівку. Усі сільради оповіщені. Аналізи робили в Черкасах і Києві. В Черкасах в одному випадку підтвердили чуму, в іншому – заперечили. Київ відразу підтвердив. О сьомій ранку в районній адміністрації зібрався штаб. Всі заходи розписали й узгодили. Тепер діємо за планом.

Свиней не різатимуть, а убиватимуть безкровним способом.

Зараз шукають електрошокер. Якщо ні – убиватимуть молотом по голові. Згодом усіх скинуть до ями й спалять. Карантин у селі триватиме 40 днів”.

За 10 кілометрів від Лісового неподалік ставка у Веселому Куті стоїть машина-свиновоз. У кузові – 5 свиней. Вони важко дихають.

“Ми купили їх тут, у Веселому Куті. Он там, на горбочку”, – показує водій. “Про карантин не знали. Зараз будемо їхати, щоб не було неприємностей”.

Повз машину проїздить своєю “Нивою” Віталій Захарчук. Чоловік щойно розповідав про 20-кілометрову зону карантину. Однак на свиновозів уваги не звертає.

Ми наздоганяємо їх на горі. Бачимо в кузові 60-кілограмових підсвинків.

“Закупили в Лісовому за півціни й тікають”, – каже наш водій.