“Антивампір”: сім рецептів домашніх репелентів

12 Липня 2016 08:36

Як у домашніх умовах приготувати натуральні репелентні засоби для відлякування кровосисних комах, радять фахівці Черкаського обласного лабораторного центру державної СЕС.

vokrugsveta.ru

vokrugsveta.ru

  • до 30-40 мл будь-якого одеколону додати 5-10 крапель гвоздичної або анісової олії чи валеріанових крапель. Захисна дія репеленту триватиме до 1 години.
  • якщо немає гвоздичної олії, то для приготування репелентного засобу можна використати відвар гвоздики. Для цього 5 гр. гвоздики кип’ятити протягом 15 хв. у склянці води, потім 10 – 15 крапель цього відвару додають до 40 – 50 мл будь-якого одеколону.
  • до 30 гр. дитячого крему додати 10-15 крапель однєї з таких олій: анісової, гвоздичної, лавандової, м’ятної, ялицевої.
  • до 30 мл одеколону додати 10-15 крапель однії із згаданих олій.
  • приготувати відвар: на водяній бані протягом 15 хв. у склянці води кип’ятити 5 гр. квітів гвоздики, або 5 гр. листя евкаліпту, чи 10 гр. ромашки. Охолодити та розвести із одеколоном 1:1, зберігати у закритому посуді.
  • в’єтнамський бальзам використовують наполовину із кремом (оскільки бальзам може викликати алергію).
  • аби комарі та мошки не залітали до кімнати (палатки), можна помістити на гарячий предмет трохи камфори – її пари відлякують комах.

Щоб не жалили оси та бджоли – на відкриті частини тіла наносять розчин одеколону із м’ятним маслом чи м’ятними краплями ( 10-15 крапель на 40-50 мл одеколону). Цей засіб діє на годину.

При укусі бджоли або оси, насамперед потрібно вийняти жало, а потім, щоб запобігти появі пухлини та зняти біль, ужалене місце промити 3-4 рази розчином оцту розведеним із водою 1:1.

Для того, щоб не свербіло у місці укусу кровосисними комахами, в СЕС рекомендують протирати шкіру розчином нашатирного спирту, розведеним із водою 1:1 , чи розчином питної соди – 1 чайна ложка на 1 склянку води, розчином оцту з водою 1:1. Також допоможе зняти симптоми укусу комарів олія чайного дерева, яка має бактерицидні властивості.