Влада визначається з національним парком “Холодний Яр”

20 Липня 2016 08:30

DSC01045У Міністерстві екології та природних ресурсів України беруться розробити проект Указу Президента щодо створення на території Черкащини національного природничого парку “Холодний Яр”. Про це йшлося 19 дипня на засіданні у Верховній Раді, на якому обговорювали питання створення природно-охоронних території в Україні, повідомляють у Черкаській ОДА.

У засіданні під головуванням першого віце-спікера Верховної Ради України Ірини Геращенко взяли участь Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль, а також представники керівництва району та громади Кам’янщини.

Сьогодні площа заповідних територій не перевищує 6 % від площі України, що в рази менше, ніж в країнах Євросоюзу. Згідно ж із затвердженою державною Стратегією регіонального розвитку до 2020 року та, враховуючи програму Президента, що була ухвалена два роки тому, перед Україною стоїть завдання: збільшити природно-заповідний фонд у 2017 році до 11 % від площі усієї держави. Це, звичайно, як відзначає Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, значно нижчий показник, ніж в інших країнах ЄС. Проте, за підтримки лідерів держави, до 2021 року ці площі вже мають сягти до 15 %.

Від створення природно-охоронних територій на теренах України та Черкащини зокрема виграли б також й місцеві села з громадами, переконана перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко.

В області ще з 2014 року працюють над створенням парку “Холодний Яр”, відзначає перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль. Оскільки це є одним із стратегічних напрямків розвитку Черкащини якраз є охорона довкілля й розвиток природно-заповідного фонду.

У свою чергу представники Держлісагентства України та обласного управління лісового та мисливського господарства в цілому підтримали ідею створення парку. Землі під нього пообіцяли виділити із власних володінь та за рахунок земельного запасу.