Синоптики прогнозують тепліший звичайного серпень

2 Серпня 2016 07:00
Фото Мандрівник Черкаси

Фото Мандрівник Черкаси

Традиційно, серпень останній літній місяць, в якому із другої половини тепло починає спадати. Зазвичай у першій половині серпня літо спекотне, а в другій – близьке до передосіння, коли погода вже нестійка, але в цілому ще досить тепло. Погоду місяця формують переважно західні антициклони, які зумовлюють тиху, суху і сонячну погоду, але іноді, атмосферні фронти циклонів можуть зумовити небезпечні явища: сильні дощі, грози, град та шквали.

За прогнозом Черкаського обласного центру з гідрометеорології, 2 та 3 серпня погоду Черкащини формуватимуть малорухомі проте активні атмосферні фронти, які зумовлять грозові дощі, в окремих районах можливе шквалисте посилення вітру та град. Із північними вітрами у наш регіон завітає чергова хвиля прохолоди, тому температурний фон дещо знизиться. Завдяки сонячній енергії у другій половині тижня знову очікується спека.

За попередніми розрахунками, у цілому серпень 2016 року очікується теплішим звичайного та з опадами в межах кліматичної норми. Середньомісячна температура +21º (при нормі +19º), кількість опадів 55 мм (при нормі 53 мм).

Погодні умови перших 20 днів місяця будуть сприяти зростанню показника пожежної небезпеки та створюватимуть умови для накопичення шкідливих домішок в атмосферному повітрі. При цьому поглибиться та пошириться ґрунтова засуха під пізніми культурами, яка утримується в на більшій території області із середини липня.

Згадаймо про липень: Липень 2016 року увійде в історію сонячним, жарким та із значним недобором опадів. Середньомісячна температура повітря склала 22º, що на 3º вище кліматичної норми. Дощі розподілялися нерівномірно як по території так і у часі. При нормі 81 мм у Золотоноші та Чигирині випало 58 і 77мм відповідно, а на решті території лише 18-28 мм.

Характерними особливостями цьогорічного липня були температурні контрасти, підвищена вологість повітря у денні години, тривалі інтенсивні роси.
Варто підкреслити, що кількість днів з максимальною температурою повітря 30º і більше в середньому по області становила 12 днів при багаторічних значеннях 5 днів, а в Канівському районі таких спекотних днів було аж 16, що втричі перевищує норму.