У Державній екоінспекції пояснили причину білої піни на Дніпрі

2 Вересня 2016 09:30
Фото Людмили Ткаченко

Фото Людмили Ткаченко

Підвищення лужності водного середовища Кременчуцького водосховища спричинило появу білої піни на Дніпрі в Черкасах (на фото). Це повідомили в Державній екологічній інспекції в Черкаській області.

“26 серпня о 10-00 Державна екологічна інспекція у Черкаській області відібрала проби води Кременчуцького водосховища в районі станції перекачки Регіонального управління водних ресурсів. При обстеженні берегової лінії замору водних живих ресурсів не виявлено”, – йдеться в повідомленні.

Відділ інструментально-лабораторного контролю провів вимірювання гідрохімічних показників складу та властивостей поверхневих вод у відібраних пробах. За результатами аналізів виявлені перевищення гранично допустимих концентрацій забруднень по таких показниках: ХСК (хімічне споживання кисню) в 1,8 рази, БСК5 (біологічне споживання кисню) в 1,12 рази, амоній-іони в 2 рази. Перевищення нормативів встановлено згідно СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений”.

На думку фахівців інспекції, появу білої піни спричинило підвищення лужності водного середовища, викликане евтрофікацією Кременчуцького водосховища, низькою швидкістю течії, спалахом розвитку фітопланктону (цвітінням води).

Як уже повідомляла “Рідна Черкащина”, про появу рясної білої піни на Дніпрі в мікрорайоні Дахнівка 25 серпня повідомила черкаська екоактивістка Людмила Ткаченко. На її думку, таку піну, вірогідно, міг спричинити скид неочищених каналізаційних нечистот.