Коли почне працювати прорекламований “парламент воюючої країни”?

12 Вересня 2016 19:29
ua-01.com

ua-01.com

Попри пафосні промови можновладців, український парламент не змінив свого стилю роботи, констатує лідер Громадського руху “Рідна країна” Микола Томенко  у своєму блозі на сайті видання “Обозреватель”.

Після майже двомісячних літніх канікул, коли Верховна Рада не спромоглася зібратися навіть на урочисте засідання з нагоди 25-річчя незалежності України, відкриття п’ятої сесії парламенту 8 скликання розпочалося з доволі пафосних заяв. Зокрема, Голова Верховної Ради наголосив на тому, що «ми маємо пам’ятати кожного дня і кожної хвилини, що Верховна Рада – парламент воюючої країни. І це має стати головним знаком діяльності найвищого законодавчого органу держави!», – нагадав М. Томенко.

«Для легковірних громадян, мабуть, склалося враження, що й справді, з енної спроби нинішній парламент нарешті почне активно працювати, бо він, як каже А. Парубій, – «парламент воюючої країни». Натомість аналіз роботи вже першого пленарного тижня нової сесії ВР засвідчив, що стиль роботи депутатів залишився традиційним», – звертає увагу політик.

Так, у вівторок і четвер парламент ще робив певну спробу продемонструвати активну законодавчу діяльність, натомість у середу спостерігалося вже певне послаблення цієї активності (ратифікація Конвенції та прийняття кількох Постанов). А у п’ятницю, як завжди, більшість народних депутатів були відсутніми на засіданні, бо для якоїсь частини депутатів більш важливим за законотворчість є від’їзд за кордон, де проживають їхні сім’ї, а для когось – бізнесові та власні справи.

«Тому, традиційно, у п’ятницю Верховна Рада не спромоглася ухвалити жодного рішення і розійшлася на чергову, тепер 12-денну перерву. Отож, на наступне пленарне засідання парламент має зібратися у вівторок, 20 вересня. Натомість, згідно з календарним планом проведення п’ятої сесії, пленарний тиждень 12-16 вересня є тижнем роботи в комітетах. Але цей тиждень виявився настільки «насиченим» для роботи у комітетах, що лише 2 із 27 Комітетів ВР (станом на 12 вересня) анонсували проведення своїх засідань», – звертає увагу М. Томенко.

Отож, зрозуміло, що комітети ВР не збиратимуться протягом цього тижня, не анонсується і проведення будь-яких інших заходів у парламенті (нарад, комітетських слухань, «круглих столів» тощо). Через це поточний тиждень можна вважати додатковим тижнем відпустки народних депутатів, зазначає політик.

«Тому цікаво було би дізнатися: коли ж в Україні почне працювати Верховна Рада в режимі того заявленого «парламенту воюючої країни»?», – підсумовує Микола Томенко.