Стрічка про захисників ДАП отримала гран-прі Канівського кінофестивалю

12 Вересня 2016 20:35
facebook.com/kanivfest/

facebook.com/kanivfest/

Гран-прі Першого Канівського міжнародного кінофестивалю сучасного кіно імені Юрія Іллєнка, який пройшов 8-11 вересня, отримав документальний фільм режисерів Леоніда Кантера та Івана Яснія “Добровольці Божої чоти”. Про це повідомляють на офіційній сторінці заходу у фейсбуку.

“Добровольці Божої чоти” (в іноземних перекладах — “The Ukrainians”) — повнометражна стрічка про захисників Донецького аеропорту. Фільм — історія творення нової української армії.

vgolos.com.ua

vgolos.com.ua

Леонід Кантер знімав у аеропорту, а Іван Ясній у Пісках. Кожен з режисерів знімав по-різному: Кантер знімав у стилі “стрім-екстрім”, а Ясній робив неоперативну професійну зйомку якісною апаратурою. Найважчим під час роботи для Леоніда Кантера було “не вимкнути камеру в критичні моменти, а продовжувати знімати”.

Прем’єра фільму відбулася 31 січня 2015 року. На прем’єру до Києва приїхали майже всі герої фільму, покинувши бойові позиції лише на одну добу. Покази фільму відбулися у більшості обласних центрів України з великими аншлагами. Також фільм презентували в Італії, Новій Зеландії, Австралії та Польщі.

Кінцева фраза фільму вже стала популярною цитатою:

“Люди витримали. Не витримав бетон”

У червні 2015 року фільм отримав приз глядацьких симпатій на 13 Міжнародному фестивалі документального кіно у Гданську.

Серед героїв фільму сімох уже немає в живих.