Сьогодні – день рятувальника

17 Вересня 2016 16:00

unnamedРятувати людей – це почесна місія і одне з найважливіших завдань держави. Рятувальники відзначають своє професійне свято 17 вересня не випадково. Адже саме в цей день за православним календарем – свято чудотворної ікони Пресвятої Богородиці “Неопалима Купина”, яка вважається хранителькою від пожеж та заступницею вогнеборців. Тож за традицією святковий ранок для працівників та курсантів Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України розпочався з божественної літургії біля храму-каплиці навчального закладу.

Згодом керівництво інституту та запрошені гості покладанням квітів до Монументу Героям Чорнобиля вшанували пам’ять випускників навчального закладу – Героїв Чорнобиля Володимира Правика та Віктора Кібенка та усіх вогнеборців – учасників ліквідації масштабної аварії на ЧАЕС та її наслідків. Квіти лягли і до Меморіальних дошок пам’яті  випускникам інституту – учасникам бойових дій на сході країни Олексію Панченку та Ігорю Бойку, які ціною власного життя боронили Україну від ворога.

Самі ж урочистості розпочалися із підняття  Державного Прапору та виконання святих для кожного українця слів Державного Гімну.

Далі у центрі культури та дозвілля навчального закладу з нагоди свята відбулися заходи, в яких взяли участь безліч високоповажних гостей, ветеранів, працівників, курсантів та студентів.

unnamed-2З вітальним словом виступив в. о. начальника інституту Олександр Тищенко: «Шановні колеги, наша благородна професія виконує важливе завдання – захищати людей від техногенних та природних катастроф, рятувати їхнє життя у кризових ситуаціях. Лише мужні та відповідальні люди, для яких головними цінностями є вірність обов’язку та самовідданість, стають справжніми рятувальниками».

Потім були вручені нагороди Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Черкаської обласної державної адміністрації, Черкаської обласної ради, Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області, Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації,  Всеукраїнської асоціації ветеранів війни та служби цивільного захисту, Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради та Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України. Загалом нагородили 24 особи з числа працівників та ветеранів інституту та 74 курсанти.

Привітали рятувальників: Народний депутат трьох скликань, Міністр України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи у 1996-1999 роках Валерій Кальченко, перший заступник начальника Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області полковник с. ц. з. Сергій Озеран, директор філії Національної телекомпанії України  «Черкаська регіональна дирекція» Михайло Калініченко та інші.

Також цього року на святі присутні представники іноземних делегацій: Вальдемар Ясколовський (декан факультету пожежної техніки Головної школи пожежної служби, м. Варшава), Рікардо Вівер (професор Академії пожежної безпеки Інституту фізики та безпеки, м. Арнем) та Рійк ван дер Діккенберг (старший науковий співробітник Академії пожежної безпеки Інституту фізики та безпеки, м. Арнем).

unnamed-1Рікардо Вівер вручив Олександру Тищенко сертифікат, який засвідчує прийняття інституту до Європейської асоціації навчальних закладів пожежних служб. Нагадаємо, ЧІПБ ще на початку червня 2016 року за результатами відкритого голосування делегатів конференції «Налагодження співпраці у сфері досліджень та розвитку пожежної безпеки, пожежогасіння та цивільного захисту», яка відбулася у м. Бухарест,  Румунія, прийняли до складу ЄАНЗПС.

Завершилися урочистості концертом за участю кращих вокалістів навчального закладу.