Сьогодні 10 жовтня: цікаво знати

10 Жовтня 2016 10:00

img_20161005_165112У народі 10 жовтня вшановували Саву-бджільника. Цього дня найповажніші люди закуповували у пасічників мед, розводили його водою і варили на повільному вогні. Потім ситу зливали у дерев’яні бочки, додавали трохи хмелю і ставили до льоху для бродіння. Нерідко на місяці, а то й — роки. Вся ж інша робота, що не стосувалася бджолиного господарства на Саву-бджільника, заборонялася, бо вона була не на користь.

За церковним календарем 10 жовтня вшановують мученика Каллістрата, преподобного Савватія Соловецького, священномучеників Петра — митрополита Крутицького, апостолів Марка, Аристарха і Зіну, мученицю Єпіхарію та преподобного Ігнатія.

Іменинниками 10 жовтня є:

Гнат, Калістрат, Марко, Зінаїда та Аристарх.

10 жовтня святкують:

  • День працівників стандартизації та метрології
  • Всесвітній день психічного здоров’я

Чи знаєте ви, що:

  • Всі фрази Гідрометцентру про дощ мають конкретний зміст. Наприклад, при фразі «короткочасний дощ» мається на увазі, що тривалість дощу буде не більше 3 годин. Фраза «очікується дощ» означає тривалість дощу не менш півдоби. Фраза «без істотних опадів» зовсім не означає, що дощу не буде. Це значить, що дощ випаде не більше 0,3 літра на квадратний метр.
  • Дощ став причиною появи прогнозів погоди по радіо. Коли американський власник радіостанції потрапив під дощ, він заснував нову рубрику прогнозу погоди, яка розповідала про дощ кілька разів на добу.
  • У XVII столітті у Великобританії був прийнятий закон про дощ, за яким за неправильне пророкування дощу синоптика страчували.
  • Приблизно одна людина на кожні сто мільйонів, страждає алергією на дощ. Будь-який вплив води на шкіру викликає почервоніння, набряки, а від потрапляння під дощ такі люди навіть можуть померти.
  • У Сан-Франциско метеостанція повідомляє про дощ зі ступенем ймовірності, наприклад, 4/6. Просто 10 місцевих метеорологів голосують про те, чи буде дощ чи ні, а результат оголошують слухачам в такому от «відносному» вигляді.