Черкаські вулиці в іменах: Олена Теліга (відео)

11 Жовтня 2016 09:00
uk.wikipedia.org

uk.wikipedia.org

Уже півроку як у Черкасах перейменували вулиці. Місто змінює вивіски та адреси, а черкащани вчать нові назви. Проте, мало хто цікавиться чим відомі люди, чиї імена носять провулки та вулиці. Про це – нова рубрика “Черкаські вулиці в іменах” від телеканалу “Рось”. У першому випуску мова про Олену Телігу, іменем якої названо колишню вулицю Конєва вулицю у Південно-західному районі обласного центру.

Українська поетеса, публіцист, літературний критик, діячка ОУН – тільки частина заслуг Олени Теліги, які досі не відомі черкащанам. Проте, як відомо, не знає той, хто не хоче дізнатися.

Черкасці знають Олену Телігу як талановиту поетесу. В її літературній творчості яскраво означені два напрямки: глибоко-патріотичні вірші та твори, присвячені рівності жінок.
Коли розпочалась війна, Олена очолила спілку письменників України і відмовилась співпрацювати із нацистами. За це окупанти заарештували громадську діячку та розстріляли у Бабиному яру.
Черкасці обіцяють: будуть учити нові назви та дізнаватися про героїв Черкащини та України. Кондуктори каже, що нові назви уже вивчили добре, але часто містяни просять назвати і стару назву зупинки.
Серед двох десятків опитаних містян тільки один чоловік знав, чим достойна людина, ім’я якої тепер носить одна із вулиць Черкас.

Черкаські вулиці з новими іменами майже рік. І лишається тільки сподіватися, що містяни зацікавляться власною історією та врешті дізнаються імена та життєві історії національних героїв.