До черкаського сапера приїжджала делегація із Генштабу Збройних сил України

11 Жовтня 2016 20:00
facebook.com/Костянтин Проценко

facebook.com/Костянтин Проценко

Аби вручити начальнику піротехнічної групи обласного управління ДСНС підполковнику служби цивільного захисту Володимиру Кравцю нагрудний знак “За заслуги перед Збройними Силами України” сьогодні до Черкас завітала спеціальна делегація із Генерального штабу ЗСУ.

Про це розповів речник черкаських рятувальників Костянтин Проценко:

“У Наказі, як завжди написано усе по військовому лаконічно, сухо, та розмито… проте, за загальною фразою “за вагомий внесок…розбудову…зміцнення співробітництва…” приховані доволі конкретні справи, і важливі, і складні, і само собою ризиковані та небезпечні.
Цього дня нагородили одного, проте, і на цьому наголосив сам “іменинник”, – це оцінка роботи усієї групи. Усіх тих, хто у будь яку погоду долаючи психологічну втому та фізичне навантаження, виходив на “передок”. Усіх, хто втискався у рідну землю під обстрілами снайперів та кулеметників терористів. Усіх, хто чесно виконував наказ, зробити цей світ трохи безпечнішим.

Особливість роботи будь якого сапера, у першу чергу розмінувати, ліквідувати загрозу. У сапера-рятувальника, життя значно складніше, якщо цей хліб взагалі можна вважати хоча б трохи легким.

На відміну від саперів ЗСУ, у сапера-рятувальника завдання одне – знайти, помітити і розмінувати територію, трубопровід, об’єкт інфраструктури. І часто густо, усе це робити доводиться безпосередньо на передку, мелькаючи у окулярах ворога у незмінній синій формі з гуманним написом «рятувальник».
І щоб усе було зрозуміло, неповний витяг з подання. «…попри неодноразові обстріли незаконними військовими формуваннями противника, демонструючи стійкість, професіоналізм, мужність та відвагу, група виконала поставлені завдання з розмінування території на якій розташований важливий інфраструктурний об‘єкт”.

Довідка:
У період з 18 жовтня 2015 року по 21 липня 2016 року, група піротехнічних робіт АРЗ СП Управління ДСНС України у Черкаській області брала участь у розмінуванні міст Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка та прилеглої до них місцевості.

За цей період силами групи було знешкоджено 4723 боєприпасів, серед яких 1146 гранат, 219 мінометних мін різного калібру, 385 артилерійських снарядів різного калібру, 1688 інших вибухонебезпечних предметів, 1053 одиниці інженерних боєприпасів, 232 керованих та некерованих протитанкових ракет.

З грудня 2015 року по червень 2016 року під час відновлення газопроводу високого тиску ГРС “Мар’їнка – Красногорівка”, брали участь в розмінуванні місцевості в районі вулиць Миру та Зелений Гай у місті Мар’їнка.