“Старицький пішов до людей!”, – в Черкасах презентували видання творів визначного земляка (відео)

28 Листопада 2016 17:15

Вибрані твори Михайла Старицького “На прю!”, які вийшли нещодавно друком у Черкасах, презентував сьогодні відомий політик та громадський діяч, лідер Громадського руху “Рідна країна” Микола Томенко.

На 380 сторінках книги видання можна знайти поезії Старицького, повісті “Безбатченко” та “Облога Буші”, драму “Маруся Богуславка”.

dsc09725

“Мій земляк Михайло Старицький пропагував красиву українську поезію. Його творча співпраця з Миколою Лисенком була дуже плідною, завдяки цьому народилося багато прекрасних пісень, – розповідає Микола Томенко. – Українська література повна стереотипів. Франко – Каменяр, Леся Українка – страждає… До Старицького причепилося оце “За двома зайцями”, а він же багато писав на історичну тематику! Для мене було принципово, щоб у збірці була його “Облога  Буші”, сподіваюсь, колись ми побачимо і фільм. Нам самим треба описувати свою історію”.

dsc09757

Ідея надрукувати збірку творів Старицького виникла під час урочистостей із нагоди 175-річчя митця в Кліщинцях на Чорнобаївщині у грудні 2015 року. Книжка побачила світ у рамках програми “Українська книга”  на замовлення Держкомітету телебачення й радіомовлення України.

img_3045-572x429-300x225“Ми намагалися так упорядкувати твори, щоб найповніше представити феномен Старицького як прозаїка і як поета, – сказав завідувач кафедри української літератури та компаративістики, професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького професор Володимир Поліщук. – Ця книга для тих, хто її прочитає, відкриє багато про постать Михайла Петровича”.

Наклад збірки “На прю!” склав тисячу примірників. Його буде передано в бібліотеки, культурні заклади. Левова частина “осяде” на Черкащині, зауважив Томенко – щоб черкащани більше дізнавалися про свого земляка, а Старицький “пішов до людей”.

Видавець Юлія Чабаненко додала, що книжку створювали з орієнтацією на молодого читача.

“Вислів “на прю!” означає “на боротьбу!”. Книга надрукована на журнальному папері, вона легка і читається приємно, бо шрифт – великий і коричневою фарбою,  не втомлює очі, до кожної повісті – своя ілюстрація, – сказала Чабаненко. – Ця класика дає можливість озирнутися в минуле і знайти висновки для майбутнього”.

Учасники зібрання також почули поезії Михайла Старицького, а також пісні на його слова.

Принагідно Микола Томенко презентував сьоме видання “Українського щорічника” – світоглядного “Щоденника ділового українця”.

“Український щорічник–2017” традиційно містить 365 афоризмів та ілюстрацій про найвідоміші історичні, архітектурні та релігійні пам’ятки України, щоденний народний календар з прикметами і перлинами народної мудрості, відомості про свята українські й міжнародні, світські та релігійні.

“Фішка” щорічника-2017 – підбірка ювілейних дат визначних українських діячів.

dsc09739