Після осквернення синагоги в Умані поліція порушила кримінальну справу (відео)

21 Грудня 2016 12:00

Обставини сьогоднішнього інциденту на могильному комплексі Цадика Нахмана в Умані, коли невідомі, які увірвалися в синагогу на територію комплексу, розлили там кров і лишили відрізану свинячу голову,  встановлюють уманські правоохоронці.

8_main_ukr

В поліції повідомили, що за даним фактом відкрито кримінальне провадження передбачене частиною 3 статті 161 Кримінального кодексу України. На місці події працюють правоохоронці. З місця події вилучено ряд речових доказів.

Покарання за вчинення кримінального правопорушення передбачено позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Могила Цадика Нахмана в Умані – традиційне місце паломництва прочан брацлавських хасидів. Цього року на святкування Рош-га-Шану (юдейського Нового року) за інформацією ЗМІ, в Умань прибуло майже 40 тисяч прочан брацлавських хасидів. 

Міський голова Умані Олександр Цебрій засудив осквернення синагоги, назвавши це неприпустимим актом вандалізму.

“Події, що трапились на могильному комплексі рабі Нахмана в ніч на 21 грудня 2016 року в м. Умань – це неприпустимий акт вандалізму, який викликав обурення не лише серед представників еврейської національності, але й усієї уманської громади. В цих діях вбачається спланована провокація, – написав Цебрій у своєму фейсбуку.

Умань – багатонаціональне місто, історія якого увібрала в себе культури і традиції багатьох народів. У місті пропагується повага до людини, міжетнічна і міжконфесійна толерантність.
Уманчани, і особисто я, категорично проти розпалювання міжнаціональної ворожнечі, антисемітизму і ксенофобії.

Тому, звернувся до правоохоронних органів з вимогою розслідувати резонансний злочин, знайти винних і притягнути їх до відповідальності”.

Цебрій запевнив – у мікрорайоні паломництва брацлавських хасидів на об’єктах, де розташовані культові релігійні споруди чи символи, буде посилено охорону. Зокрема, на могилі рабі Нахмана та біля Православного Хреста.