Як зміниться життя черкащан після 1 березня?

27 Лютого 2017 12:00

1 березня – це не лише початок календарної весни. Що очікує черкащан після 1 березня в соціально-економічному плані?

  • Подорожчання світла

З 1 березня тариф на електроенергію знову підвищиться і становитиме 90 копійок – 1,68 гривні за кіловат. Це буде п’яте і останнє подорожчання, визначене постановою НКРЕКП №220 від 26 лютого 2015 року, пише “Українська правда”.

Зокрема, за  обсяг, спожитий до 100 кВт/год електроенергії на місяць (включно) платитимуть по 90 копійок за кіловат (зараз 0,714 копійки). За обсяг, спожитий від 101 кВт/год – 1,68 гривні (зараз від 101 до 600 кВт/год включно – 1,29гривні, від 601 кВт/год та більше – 1,638 гривні).

Для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу незалежно від обсягів споживання електроенергії тариф становитиме 90 копійок за кіловат.

  • Перерахунок субсидій

Через підвищення тарифів на електроенергію навесні відбудеться перший перерахунок субсидів (другий – наприкінці опалювального сезону).

“У разі зростання тарифів на той чи інший вид комунальних послуг, на який надається субсидія, перерахунок розміру безповоротної державної допомоги здійснюється з моменту змін. Тобто, у березні 2017 року буде проведено перерахунок розміру субсидії для всіх її отримувачів у зв’язку із плановим підвищенням цін на електроенергію”, – ідеться на урядовому порталі teplo.gov.ua. 

Наприкінці весни зроблять перерахунки розмірів субсидій на оплату за теплопостачання.

  • У Черкасах можуть вимкнути 500 ліфтів

У Черкасах з 1 березня вимкнуть близько півсотні ліфтів, які перебувають на обслуговуванні КП Соснівська СУБ. За словами директора “Черкасиліфт” Петра Сороколєта, 28 лютого закінчується термін угоди із КП “Соснівський СУБ”, а продовжити співпрацю керівництво “Соснівської СУБ” відмовляється. Тому роботу ліфтів буде припинено, адже згідно з правилами безпечної експлуатації вони не можуть працювати без відповідного технічного обслуговування, повідомляє region.unn.ua.

www.volynnews.com

Водночас юрист КП “Соснівський СУБ” Ірина Колесниченко стверджує, що угода буде укладена з новим підрядником. За її словами, “Черкасиліфт” не можуть вимкнути ліфти, оскільки це незаконно, заяви директора про вимкнення є лише погрозами. Причиною конфлікту між підприємствами стало підвищення вартості послуг “Черкасиліфт” майже вдвічі – із 230 грн до 430 грн. Про відключення ліфтів вже попереджено міського голову Анатолія Бондаренка та прокуратуру.

  • Зросте в ціні віза до Єгипту

Єгипет з 1 березня піднімає вартість віз для туристів, що в’їжджають до країни, з 25 до 60 доларів. У такий спосіб країна намагається відновити процвітання туристичної галузі після політичних потрясінь 2011 року. У 2016 році доходи Єгипту від туризму скоротилися до $3.4 млрд, що на 44,3% менше у порівнянні з попереднім роком.

Востаннє Єгипет піднімав вартість в’їздної візи в квітні 2014 року – з 15 до 25 доларів.  Ця країна є одним з улюблених туристичних напрямків в українців. У 2016 році країну відвідали майже 420 тисяч українських туристів, пише “Європейська правда”.