На цьому тижні весна ще більще закріпить свої позиції, – Черкаський гідрометеоцентр

28 Лютого 2017 07:35

За прогнозом Черкаського обласного гідрометеоцентру, на поточному тижні погоду Черкащини формуватимуть повітряні маси із заходу.

Спостерігатиметься помірне тепло: вночі 0-6º, вдень 6-12º тепла. Істотних опадів в цей період не прогнозується, проте 2 та 3 березня можливий невеликий дощ.
Середньодобові температури на початку березня становитимуть 5-6º тепла, а це на 8-9º вище норми і можна асоціювати з початком квітня.

nikopol-online.info

Але не слід забувати, що ще тільки початок березня і сподіватися на стійке тепло можна лише у другій половині місяця, коли велику роль у формуванні погоди почне відігравати радіаційний фактор: збільшаться тривалість дня, висота сонця над горизонтом та кількість надходження сонячної енергії.

Минула зима була найхолоднішою за останні 5 років

Цьогорічна зима запам’ятається черкащанам частим та суттєвим коливанням метеорологічних показників: температури повітря (зміна за добу більше, ніж на 10º), атмосферного тиску та вологості повітря. Не обійшлося і без снігопадів, які приносили південні циклони, помірних морозів та небезпечних явищ: туману, посиленого вітру до 20 м/с, ожеледі та ожеледиці. Зима 2016-2017 років на Черкащині видалася найхолоднішою за останні 5 років, проте за середньою температурою сезону повністю відповідала кліматичній нормі.

Уже з 18 лютого зима здала свої позиції з переходом середньодобової температури повітря через 0°, з чим пов’язується початок весни. Це майже на місяць раніше кліматичних строків.

Проте, як і характерно для ранніх весен, нічні морози ще залишалися звичайним явищем, тому ранкове підмерзання грунту необхідно було використати аграріям для підживлення озимини по мерзлоталому ґрунті.