Сьогодні 1 березня: цікаво знати

1 Березня 2017 09:00

Фото МандрівникЧеркаси

У кожного з нас своя улюблена пора року, але радість зустрічі з теплим сезоном закладена на генетичному рівні, бо тисячі років тому наші пращури навіть своє Новолітування пов’язували з порою пробудженням природи. У цей час молилися про врожай та чекали з вирію птахів.

Щодо самої назви березень, то, на думку вчених, етимологічні корені цього слова походять від слів «березоль» чи «березіль», що означало давній промисел — заготівлю березової золи та кори. Також у березні вже починали заготовляти традиційний на Поліссі напій – березовий або кленовий сік.

За церковним календарем, 1 березня — День святих 12-ти мучеників: Памфіла пресвітера, Валента (Уалента) диякона, Павла, Порфирія, Селевкія, Феодула, Юліана, Самуїла, Іллі, Даниїла, Ієремії, Ісайї.

У минулі часи помітили: якщо з перших днів весна «розгульна, не сором’язлива — обдурить, вірить нічого». Погоду у цей день передбачали грім і вітер. Якщо 1 березня при північному вітрі прогримить грім, то весна буде холодною, при східному вітрі — весна буде сухою, при західному — мокрою, а при південному — теплою.

Іменинниками 1 березня є:
Данило, Ілля, Ніна, Павло, Порфирій, Самійло, Юліан, Ярема, Альбіна, Антоніна, Фелікс.

1 березня відзначають:

  • Всесвітній день цивільної оборони (ООН)
  • Всесвітній день імунітету (ВООЗ)
  • Міжнародний день боротьби з наркоманією і наркобізнесом (ООН)
  • Міжнародний день котів