Я хочу бути оптимістом. Не завжди вдається, – зооволонтер Олена Литвинова

3 Березня 2017 09:00

“Є поїздки, коли повертаєшся в мовчанні – такому важкому і гнітючому, що його можна різати ножем.
Будище.
Собак із дротом, котрих помітили люди, дві. Одна з них на фото. Другу, що в неї дріт волочиться слідом за лапою по землі, не бачили, кажуть, вона з’являється рідко. Червона “шлея” на грудях – це рвана рана, з якої стирчить дріт. Дріт є в передній лапі, на фото пес спирається на неї , але пересувається на трьох. Наляканий – кілька людей не змогли зробити нічого. Потрібен ловець, спорядження, снодійне. Дівчата, які забили на сполох першими, подзвонили сьогодні, будуть шукати способи собаку відловити далі.

facebook.com/ellytvynova

Коли пес дав драла, ми зайшли за ним на занедбаний двір в самісінькому центрі села. Раптом кудись забився, може, таки вдасться зловити. Пса не знайшли – знайшли інше. Прикритий шифером лаз – це вхід до старого підвалу. На дні підвалу – два відносно свіжих трупи цуценят, схоже, з одного посліду. Я погано бачу та й не люблю розчісувати собі нерви, та, як мені здалося, на дні є останки тварин, які потрапили до цієї ями раніше. Прийшли, ретельно закрили за собою прохід, дружно взялися за лапи і вкоротили собі віку? Ну, може бути…

Але я більше думаю, що таким чином раціональні й гуманні селяни позбавляються від “зайвих” тварин. Не від новонароджених – а від 2-3-місячних. Які, мабуть, довго і відчайдушно кричали, кликали на допомогу. Вибратися звідти самостійно неможливо. Обабіч покинутого двору – хати.

Я ніби оптиміст, так. Буквально позавчора в моєму навчальному американському серіалі 8-річного хлопця на два тижні усувають від занять в школі, приходять додому, змушують батьків працювати з психологом. Бо він просто так розчавив пташенят, які щойно вилупилися. Тому що надзвичайна ситуація. Жорстоке поводження з живою істотою. Це дуже поганий знак. Це може привести до катастрофи. І це всі розуміють. І з цим працюють в зародку.

P.S. Поки ми ходили навколо собаки, нам кілька разів цілком пристойного вигляду люди сказали “стрілять”, “труїти їх треба”, “сам би подавив” etc.
P.S. 2. На трасі на в’їзді в місто висять два борди “Стерилізують!”.

Я хочу бути оптимістом. Не завжди вдається. Вибачте”.

*Олена Литвинова, волонтер, допомагає тваринам, допис у фейсбуку