Сьогодні в Гаазі розпочинаються перші слухання у справі ” Україна проти Росії”

6 Березня 2017 08:13

Сьогодні, 6 березня, у Міжнародному суді ООН в Гаазі розпочинаються слухання у справі Україна проти Росії. Це перші подібні слухання. Вони триватимуть чотири дні. Про це повідомила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко у своєму фейсбуку.

“Звичайно, сам процес буде непростим і довгим  і може розтягнутися в часі, але старт дуже важливий, – зауважила Геращенко. – Україна починає правову боротьбу , міжнародну протидію агресії Росії в юридичному полі, протидії окупації Криму і Донбасу, масовому порушенню прав людини”.

expres.ua

Як пояснила політик, у позові проти РФ йдеться, що Москва порушила ряд положень Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму і Конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

“Буде гаряче і непросто, Москва і вся її пропагандистська брехлива машина теж готуються і дуже рефлексують щодо цього суду. Я знаю, як маленька українська команда останній місяць готувалася до цих перших дебатів, на яких МЗС представлятиме залізна леді українськоі дипломатії і двигун цієі справи Лана Зеркаль, – зауважила Геращенко. – Матеріали збирали всі наші силові структури, які щодня документують російські злочини: вбивства, поранення, руйнуванння майна, незаконне утримання, системне порушення прав людини”.

Слухання йтимуть англійською і будуть транслюватися онлайн ( http://www.icj-cij.org/presscom/multimedia.php?p1=6 або http://webtv.un.org/mee…/international-court-of-justice-icj/)

Нагадаємо, позов до Міжнародного суду ООН з метою притягнення Російської Федерації до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації протягом її незаконної агресії проти України наша держава подала в січні 2017 року.

Позов подано в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, інформувало УНІАН з посиланням на Міністерства закордонних справ України.