У Драбові громада стала на захист пришляхових насаджень

9 Березня 2017 13:30

Під приводом санітарної вирубки в адміністративних межах Драбівської селищної ради було випиляно більше сотні дерев тополі чорної. Законність порубки на даний час вивчає Золотоніська місцева прокуратура, а драбівські активісти запевняють – у такий спосіб здійснюється торгівля деревиною…

infoherbs.com.ua

Тополями чорними засаджено лісополосу від смт. Драбів до села Великий Хутір. Спроби вирубати деревину були, за словами заступника Драбівської райради Тетяни Богославець, ще десять років тому. “Коли у нас випиляли чорну тополю над селом Мехедівкою і лісополосу біля станції “Драбів”, нам пізніше вдалося врятувати саме це насадження. У 2007 році райрада прийняла програму з охорони лісопосадок, – розповідає Богославець, яка тоді була депутатом райради. – У кулуарних розмовах йшлося, що чорна тополя з її рівним і товстим стовбуром – цінна деревина у виробництві і хтось накинув на неї оком”.

Ділянка автодороги від Драбова до Великого Хутора збереглася практично неушкодженою завдяки високим деревам. Крім того, що насадження позитивно впливають на екосистему: тополі очищують повітря і внеможливлюють висушування полів, здійснюючи снігозатримку.

Три тижні тому місцевим активістам стало відомо про масову вирубку цієї лісополови. Роботи здійснювала субпідрядна організація “Зелена діброва”, яка виграла тендер на випилювання. Буквально за один день було спиляно 126 тополь. Людям вдалося зупинити це і домогтися припинення вирубки, піднявши “на ноги” поліцію і прокуратуру.

У документах, які демонстрували драбівчанам представники “Зеленої діброви” йшлося про те, пришляхові насадження в адміністративних межах Драбівської селищної ради знаходяться в незадовільному та небезпечному стані і несуть загрозу для руху автотраспорту.

Утім, як з’ясувала Золотоніська місцева прокуратура, інформація про незадовільний стан лісополоси – недостовірна і була умисно внесена до акта лісопатологічного і санітарного обстеження пришляхових насаджень службовими особами одного із державних підприємств в інтересах третіх осіб.

Попри те, що законність вирубки перевіряє прокуратура, триває досудове розслідування, а на насадження й техніку “Зеленої діброви” накладено арешт, спиляна деревина вивозиться ночами на КАМАЗах. Крім того, як з’ясувалося “Зелена діброва” взялася безкоштовно розвозити дрова в Драбові.

Тож активісти вимагають чесного й справедливого розслідування інциденту із вирубкою дерев, оскільки вочевидь ідеться про  заробляння швидких грошей з продажу деревини. Активісти впевнена – якщо “Зелена діброва” виграє суд, під ніж піде вся тисяча дерев лісополови. А відтак люди готові вдатися до кардинальних дій – повбивати цвяхи у тополі, аби внеможливити вирубку дерев…