У Благодатному горів деревообробний комбінат, що з ним судилися рятувальники

14 Березня 2017 13:13

У понеділок 13 березня в селі Благодатне (колишня Чапаєвка) на Золотоніщині горів деревообробний комбінат. Пожежа на території ТОВ “Черкаський деревопросочувальний комбінат” по вулиці Заводській виникла в приміщенні цеху з виготовлення паливних брикетів.

Охоронець підприємства, який здійснював обхід території, побачив дим, що виходив з під даху будівлі цеху. Не гаючи часу, чоловік зателефонував за номером 101.

На боротьбу із вогнем на місце оперативно прибули рятувальники Золотоніської пожежно-рятувальної частини, які о 21:32 пожежу локалізували, а о 23:00 повністю її ліквідували. Через сильне задимлення як території так і самого приміщення цеху вогнеборцям довелось майже постійно працювати в апаратах на стисненому повітрі.

У результаті пожежі вогнем знищено дошки, пошкоджено електропроводку та тирсову сировину. За попередніми даними, причиною пожежі стало коротке замикання електропроводки.

Як зазначив речник управління ДСНС у Черкаській області Костянтин Проценко, згаданий об’єкт у липні 2016 року перевірявся інспекцією ДСНС щодо дотримання керівництвом заходів пожежної та техногенної безпеки. За результатами перевірки об’єкту, через його незадовільний протипожежний стан, фахівці ДСНС направили до суду позовну заяву щодо заборони експлуатації ТОВ “Черкаський деревопросочувальний комбінат”.

“Серед основних порушень правил пожежної безпеки, що створювали реальну загрозу виникнення пожежі, а також ускладнювали її ліквідацію та проведення евакуації людей найбільш важливими були: використання будівельних конструкцій з ненормованими межами вогнестійкості, відсутність вогнезахисної обробки дерев’яних конструкцій, не дотримання протипожежних розривів між будинками та спорудами, звуження шляхів евакуації, відсутність систем зовнішнього та внутрішнього протипожежного водопостачання, систем автоматичної пожежної сигналізації, – розповів Проценко. – На жаль, у даній справі, врахувавши запевнення керівництва комбінату щодо усунення виявлених недоліків, суд став на бік власників.
Як показав час, обіцянки керівництва навести на підприємстві належний протипожежний стан залишилися виключно у залі судових засідань. А менш ніж за рік на об’єкті сталася пожежа. На щастя через нічний час людей на підприємстві не було, тож ніхто із людей внаслідок пожежі не постраждав”.