Консервувати і об’єднувати: в Черкасах думають над оптимізацією профтехосвіти

17 Березня 2017 19:28

Про оптимізацію професійно-технічної освіти в Черкасах радяться в департаменті освіти міської ради. Тут розробили заходи з оптимізації, які дозволять заощадити 7 млн грн. Утім, потреба – понад 33 млн грн. Місто зробило максимально в межах свого бюджету і вже виділило на потреби закладів 37 млн. грн цього року, зауважують у департаменті.

izbirkom.org.ua

“Донедавна думав, що із будь-якої ситуації є вихід. Але із оптимізацією ПТУ справа реально патова, – пише у своєму фейсбуку керівник департаменту Ігор Волошин. – На черговому засіданні робочої групи щодо цього питання Наталія Джуган запропонувала піти шляхом Житомира, де профтехосвіту оптимізують за так званим “пілотним проектом”. Проте, там є що консервувати і об’єднувати: на 7 закладів – більше 30-ти приміщень. У нас такої оптимізації-консервації не вийде, бо нічого консервувати. Хіба що одне приміщення Вищого училища ім. Короленка. Наш єдиний вихід дофінансувати профтехосвіту – отримати допомогу з обласного бюджету! Що було б справедливо, адже на 100 учнів ПТУ 60 – діти з районів. Проте, в області нас наразі не чують”.

Серед заходів оптимізації, яку можуть запропонувати ПТУ, – це економія на харчуванні, заробітній платі, енергоносіях, зняття стипендій (за рахунок підвищення рівня навчальних досягнень), а також коригування навчального процесу, який зменшить контингент учнів. А внаслідок цього зменшаться і надходження коштів до спецфондів закладів, які перераховують роботодавці за практику учнів. Так, разом із економією, ПТУ отримають і зменшення можливостей заробляти самим, впевнені чиновники.

За словами Волошина, після тривалих дискусій ухвалене рішення проаналізувати досвід Житомира, переглянути штати закладів під час перевірки, підписати протокол намірів. Проте, процес оптимізації доречний лише з початком нового навчального року.

“Таким чином, після пропозицій робочої групи, долю ПТУ вирішуватимуть на рівні керівників області й міста. Як освітянин, виступаю виключно за заходи, які не зруйнують систему забезпечення робітничими кадрами. Статистика, де 70% вакансій Центру зайнятості саме для продавців, пекарів чи слюсарів – дуже показова. І це потрібно враховувати, – зауважив Волошин. – Як і той факт, що на технічне оснащення і витратні матеріали саме на навчальні цілі заклади заробляють самостійно. Задача влади наразі – профінансувати зарплати, стипендії та енергоносії”.