Майже 9 тисяч родин переселенців проживають на Черкащині

11 Травня 2017 15:33

Нині на Черкащині перебуває більше 14 тисяч внутрішньо переміщених осіб – майже 9 тисяч родини. Про це інформує Черкаський обласний контактний центр. Між тим, на території області нині проживає 1 663 дитини з родин ВПО.  Упродовж 2015-2017 рр. оздоровлено 1 434 дитини. А за весь час на Черкащині народилося 214 дітей внутрішньо-переміщених осіб.

До обласного центру зайнятості в пошуках роботи звернулися 2016 осіб. Усі вони отримали довідки про взяття на облік та офіційно визнані ВПО. Із них 1208 осіб отримали право на допомогу з безробіття, 723 особи працевлаштовані.

За словами керівниці обласного контактного центру, радниці Міністерства соціальної політики з питань ВПО в Черкаській області Лариси Ходаковської, на цей час у регіоні функціонує одне місце компактного розміщення у місті Канів, де тимчасово проживають 16 осіб із числа ВПО. У резерві тимчасового житла для переміщених осіб наразі налічується 10 об’єктів, розрахованих на 37 осіб, зокрема на Драбівщині, Лисянщині, Христинівщині, у Смілі та кількох ін.

“Черкаський обласний контактний центр для розміщення ВПО, які прибувають на тимчасове місце проживання, використовує в якості  транзитного пункту оздоровчий табір “Придніпровський”, де загалом можна розмістити 20-25 осіб терміном на тиждень і більше в період із квітня по жовтень”, – зазначає Ходаковська.

Окрім цього, налагоджена співпраця з благодійними фондами та громадськими організаціями: «Центр гостинності для переселенців», «Самооборона Майдану Черкаської області», «Громадський блокпост», «Демократична дія»,«Сила права», «Вінницька правозахисна група» та інші.

Внутрішньо переміщеними особами створено ряд громадських організацій, серед яких: «Другий дім – Черкащина», «Спільнота біженців з Донецька та Сходу України», ГО «Допомога» при відділенні Міжнародного благодійного фонду «Христос для всіх міст», які беруть активну участь у вирішенні проблем переселенців. Завдяки міжнародним донорам (Міжнародна організація з міграції) надаються гранти на відкриття власного бізнесу.