Унікальна аматорська кіностудія на Тальнівщині – на межі закриття

23 Травня 2017 10:00

Відома на всю Україну народна аматорська кіностудія «Мальва» із Леґедзиного може припинити своє існування. Про це повідомив її керівник Владислав Чабанюк, пишуть Вісті Черкащини.

– Нас хотіли передати на утримання сільської ради. А це фактично ліквідація, бо сільський бюджет не витягне її утримання, – розповідає Владислав Васильович. – Із 2000 до травня 2017 «Мальва» фінансувалася із районного бюджету через відділ культури.

legedzyne.edukit.ck.ua

Голова районної ради Валентина Любомська розглядала декілька варіантів виходу із становища.

– Якщо не на утримання сільської ради, то пропонувала передати кіностудію на баланс районного будинку культури. Але в такому разі Чабанюк, який працює ще й директором ДІКЗ «Трипільська культура», має щодня їздити із Леґедзиного у Тальне на роботу. Були і інші варіанти, – каже голова районної ради.

Після реорганізації відділу культури в сектор, усі сільські народні колективи віддали на утримання за фактичним місцем перебування.

У Тальному кажуть «кінці» цієї реформи ведуть у Черкаси.

Нагадаємо, кіностудія «Мальва» розпочала роботу в 1993 році як шкільна. Організували її Владислав Чабанюк та Микола Кулик. Довгі роки це була єдина дитяча кіностудія в Україні, яка продукувала художнє кіно. У 2000 році їй присвоєно звання народної.

Творчий доробок студії – 28 фільмів, з них 8 – художні.

За період з 1995 по 2010 рік студія стала лауреатом 14 Всеукраїнських та учасником 5 міжнародних кінофестивалів, отримавши 17 дипломів першого ступеня.

Детальніше про кіностудію “Мальва” – за посиланням.