Сьогодні – найдовший день і найкоротша ніч

21 Червня 2017 12:18

Сьогодні о 04:24 за київським часом настав момент літнього сонцестояння. Це – найдовший день у північній півкулі Землі. Літнє сонцестояння означає пік тривалості світлого часу доби. Саме на 20 або 21 червня (залежно від року) припадає найдовший день і найкоротша ніч для північної півкулі.

Попри те, що літо з цієї миті тільки починає набирати обертів, Сонце вже повертає до осені. З того часу світловий день піде на спад, і вже до 22 вересня, до осіннього рівнодення, темний час доби превалюватиме над днем.

21 червня у дохристиянські часи відзначали свято Симаргла – охоронця посівів, якого як оберег плодючості зображали ще на трипільському посуді. Його ж вишивали і на рушниках та малювали в давньоукраїнських літописах у вигляді крилатого собаки.

За церковним календарем 21 червня вшановують великомученика Феодора Стратилата, святого Феодора, благовірних князів Василія і Костянтина Ярославських, преподобного Єфрема, преподобного Зосима Фінікійського.

У народі святого Феодора називали Колодязником, оскільки це був день тих, хто копав криниці. Від цього дня наступала пора літніх гроз. Примітили у давнину, якщо під час грози добре чути грім, то варто чекати на затяжну негоду. Також в цей день звертали увагу на росу: якщо багато роси, то урожай буде хорошим.