16 дітей, які можуть змінити Черкащину

22 Червня 2017 20:11

16 підлітків закінчили “Майстерню шкільних ініціатив” цього року – програму неформальної громадянської освіти молоді в Україні. У 2016-2017 р.р. тут навчалися діти 14-17 років із сіл на Черкащині.

“Ми їх учили, що вони є “агентами змін”, – говорить координаторка “Майстерні…” на Черкащині Вікторія Феофілова. – Вони навчилися втілювати свою ідею організаційно, розподіляти час і фінанси для її втілення, залучати однодумців. Програма стала класним кейсом, як формальна й неформальна освіта можуть доповнювати одна одну”.

У втіленні іціатив для громади свого населеного пункту учасникам допомагали наставники, які мотивували і підтримували. “Це хороша школа випробувати, наскільки в тебе лежить серце й душа до якихось соціальних і громадських проектів, коли треба організовуватися самому і організовувати й заохочувати людей”, – зауважила наставник Інна Наливайко, яка допомагала у реалізації ініціатив із сільською газетою і МАГ.

Ініціативи учасників “Майстерні сільських ініціатив” 2016-2017 з Черкащини

Друге життя зупинки

“Рідна Черкащина” вже писала про 14-річну Владу Гуржій, яка створила затишне й естетичне місце зі строї занедбаної зупинки в селі Ірдинь. Разом із друзями та односельцями вони відновили дах, наново потинькували та побілили стіни, розмалювали їх. Тепер зупинка є найгарнішою в окрузі. Та команда Влади не збирається зупинятися і вже працює над іншою зупинкою.

Волонтерський загін “Help around”

У селі Нечаївка восьмикласники Женя Охріменко і Таня Шост створили волонтерський загін “Help around”, аби допомагати всім, хто цього потребує. Загін уже впорядкував занедбану територію біля школи, підлітки навели лад на футбольному полі. Також волонтери допомагають по господарству стареньким самотнім односельчанам, проводять щаходи для дітей з малозабезпечених родин.

МАГ – Майстерня Альтернативних Громадян

Неформальне навчання так сподобалося Ані Вернигор із села Ірдинь, що вона вирішила започаткувати схожі семінари для учнів своєї школи. Перша серія семінарів була присвячена темі “Друге життя пластику”. Учасники вчилися відповідально ставитися до відходів, робити гарні й корисні речі з уживаного пластику. Також “альтернативні громадяни” допомогли організувати акцію з прибирання лісу.

Школа здоров’я

Вероніка Волощенко з села Леськи вважає, що кожна людина має не лише дбати за своє здоров’я, а й уміти допомагати іншим. Саме тому вона організувала в селі медичні курси. Вероніка сама розказує й показує школярам, як навадати першу медичну допомогу у випадках ушкоджень, переломах, втраті свідомості та в інших ситуаціях. Наприкінці курсів учасники складають “іспит”. Дівчина сподівається, що вчасна й правильна допомога врятує чиєсь життя й здоров’я.

facebook.com/MaysternyaNaSeli

Пограймо разом

За ініціативи Дмитра Вороного у Степанківській сільській школі були виготовлені та встановлені оригінальні настільні ігри. Тепер на перервах учні не сидять у телефонах та планшетах, а грають, розвоваючи корисні навички. Особливою популярністю ігри користуються на групі подовженого дня та у відвідувачів пришкільного табору “Калинка”.

Дірявий барабан

Таку цікаву назву має ініціатива 10-класників Антона Красіцького й Олексія Щербатюка з села Ірдинь. Хлопці організували курси гри на гітарі для молодших школярів і самі їх навчають. акож планують створити рок-гурт та виступати на святах із кавер-версіями відомих хітів. Перші виступи юних музикантів уже відбулися.

facebook.com/MaysternyaNaSeli

Відкрита школа для мого села

Чи достатньо знають жителі села про шкільне життя? – задумалася Олена Доценко з села Степанці. І вирішила створити газету “Росавиця”, яка розповідатиме про життя села, а надто – про активність його молоді. Наповнюватимуть газету самі школярів, сільська рада фінансуватиме друк.

Сільський музей

8-класниці Наталя Дворнік, Настя Небилиця та Ліля Москаленко вболівають за історію свого села Яснозір’я. Саме тому вони вирішили створити музей, де зібрані старі речі, фотографії, є етнографічний куточок, в якому можна зробити фото у старовинному одязі з речами давнього побуту. Для цього дівчата організували збір експонатів серед односельчан та оформили тематичні стенди. Нині музей уже приймає відвідувачів.

facebook.com/MaysternyaNaSeli

Чистий ліс

Село Геронимівка розташоване під Черкасами біля соснового лісу. Люди ходять сбди відпочивати і лишають гори сміття. Саме з цим вирішив боротися 9-класник Даниїл Осташкін. Він організував односельців прибрати сміття, залишене після “майовок”. Разом вони зібрали понад 20 мішків непотребу, який люди викидають в лісі просто під дерева. Найактивніші учасники отримали призи – чашки з логотипами. Дан планує зробити таку акцію регулярною.

Креативні воркшопи

Навчити однолітків рукоділлю вирішили Віка Терзич та Руслана Вдовиченко з села Хацьки Черкаського району – і організували гурток. А щоб про нього стало відомо, зробили організаційний стенд школи. Дівчата навчали інших вишивки, бісероплетіння, орігамі, виготовленюю біжутерії та декору.

Суботів у обличчях сучасності

Село суботів на Чигиринщині знамените своєї історією. Там жив славетний гетьман Богдан Хмельницький, а відома Ільїнська церква прикрашає купюру 5 гривень. Та що залишиться в історії про інших жителів села: вчителів, хліборобів, доярок? Школярка Катерина Прохач вирішила зберегти для нащадків історії простих суботівців. Вона проінтерв’ювала жителів села, надрукувала їхні історії разом із фото та відкрила виставку в школі.

Програма втілюється на Черкащині три роки, за цей час в ній взяло участь 62 учасники з 14 сіл області. Загалом програма має мережу випускників зі 180 учнів з понад 50 сіл Івано-Франківської, Черкаської, Донецької, Дніпропетровської областей України

“Частина випускників чесно зізнається, що в них були великі плани, але власна лінь їх перемогла. А частина продовжують ініціативи. Учасники визнають, що стали більш активними на шкільному рівні: хтось став президентом школи, хтось – організатором шкільних заходів, хоча раніше були тихонями, хтось робить газети, організовує танцювальний гурток і виступає в області. Частина випускників бере участь у інших навчальних програмах і школах лідерства, – говорить координаторка “Майстерні сільських ініціатив” на Черкащині Вікторія Феофілова. –  Майже для всіх це дає поштовх, вони розширюють свій горизонт. Сидячи у школі, окрім навчальних речей на кшталт олімпіад, навчальних гуртків, вони не бачать, як можна ще проявити свою активність. А ми їм показуємо, що є інший напрямок громадянської активності, які фонди і програми підтримують ці іціативи, куди можна подаватися далі”.