Грибок і пліснява руйнує обласний краєзнавчий музей (відео)

14 Липня 2017 19:00

Терміново рятувати приміщення Черкаського обласного краєзнавчого музею закликають його працівники. За більш ніж 30 років без капітального ремонту тут вийшли з ладу системи вентиляції та гідроізоляції. А несправна каналізація постійно заливає фондосховище. 150 тисяч експонатів, серед яких унікальні та безцінні речі з останніх сил намагаються вберегти від нищівного грибка та плісняви, йдеться в сюжеті ТРК “Рось”.

Кожухи та свити пересипають махоркою, рушники з сорочками сушать на сонці. А в шафи, де зберігаються найстаріші книги, кладуть мішечки з сілікогелем. Все аби прибрати зайву вологість. Про температурні вимоги мова взагалі не йде, скаржиться головний зберігач музейних фондів Валентина Мухова. За задумом архітектора – музей, фонтан поруч та приміщення під ним є одним спільним комплексом.

В 90-их роках минулого століття, коли водограй ще працював, система гідроізоляції вже діяла абияк. Тож, стіна, що межує з приміщенням під фонтаном почала вкриватися пліснявою та грибком. Спроби самотужки зупинити руйнацію виявлялися марними.

До владців напрaвляли безліч звернень про допомогу, починаючи з 1993 року. У відповідь музейників зобов’язували підготувати кошторисну документацію. Втім, і на це потрібні чималі кошти.

На утримання та розвиток закладу в 2017 році було виділено на 2 мільйони гривень більше, ніж минулоріч, розповідає директор Департаменту культури та зв’язків з громадськістю Черкаської ОДА Олександр Шабатін. А нині ведеться активна робота з депутатським корпусом, аби внести фінансування ремонтних робіт приміщення музею у проект обласного бюджету на наступний рік.

Окрім заробітної плати та комунальних послуг, грошових видатків ні на що інше не залишається, розповідає директор Черкаського обласного краєзнавчого музею Ірина Собко. А вхідний квиток, вартістю 20 гривень особливо ситуацію не рятує.

Наступного року Черкаський обласний краєзнавчий музей святкуватиме своє століття. В якому вигляді ювіляр зустрічатиме гостей та відвідувачів – питання відкрите.