За два тижні – 1 вересня, а школа у селі на Смілянщині – з дірявим дахом (відео)

18 Серпня 2017 08:48

У новий навчальний рік з дірявим дахом. У селі Балаклея на Смілянщині школа – в жахливому стані. Під час сильних злив доводилось підставляти відра. Нині ж через підвищенну вологість стіни вкрилися пліснявою. Як у таких умовах за два тижні навчатимуться діти? Детальніше – від журналістів ТРК “Рось”.

Дах у Балаклеївській школі №1 імені Євгенії Гуглі востаннє капітально ремонтувався дев’ять років тому. Далі, за браком фінансування, працівники закладу латали дірки власними силами. Але за цей час покриття на покрівлі значно зіпсувалось. Вже три роки як почали бити на сполох і стукати в усі двері, із болем розповідає директор школи Неля Дорожкіна.

На їх звернення відразу відреагувала Смілянська районна рада. У бюджеті району було винайдено півмільйона гривень на заміну покрівлі над одним із корпусів школи.

Але депутати одразу визначились, що потрібно не ремонтувати, а робити реконструкцію даху на шатрове накриття. Це і ефективніше, і надовго вирішить проблему. Підрядник знайшовся. Але доки виготовлялись проекти, вже й зима прийшла. Відклали роботи на весну. Але й тут не склалось як гадалось.

Одразу і дирекція школи, і депутати райради почали бити на сполох, на що витратив кошти підрядник? Адже ні деревини, ні металоконструкцій, які він нібито закупив, ніхто навіть не бачив. В результаті тривалих дискусій із районним відділом освіти у заклад бруси таки завезли і склади у спортивному залі.

Наразі ці дошки вже почали псуватись і вкриватись пліснявою та грибком. Попри щоденне провітрювання, специфічний запах відчувається і в повітрі. Це дуже хвилює батьків школярів. Адже їх дітям доведеться дихати цим повітрям, а це, беззаперечно, шкодить здоров’ю.

Капітальний ремонт даху у школі став справою номер один у закладі, адже через постійні протікання значно пошкодились стелі класних кімнат та актового і спортивного залів. Якщо в класах та коридорі ще можна було підставити відра, коли йшов дощ, або танув сніг, то в спортзалі разом із протіканнями відпадають шматки стелі, обурюються батьки.

Таке ставлення до школи, м’яко кажучи, обурює, твердять і вчителі, і батьки.
Не стоїть осторонь і Балаклеївська сільська рада. Директор школи, запевняє із сільського бюджету закуплено чимало необхідного для школи, та й на дах кошти готові дофінансувати. Але все гальмується у кабінетах райдержадміністрації, обурюються батьки. Там відбуваються якісь закулісні протистояння, а інноваційний навчальний заклад страждає. Розпоряднику коштів досі не вдається знайти виконавця робіт. Хоча вже, запевняють, всі процеси через систему «Прозоро» пройшли.

Чиновники зберігають спокій і обіцяють, що реконструкція даху за декілька місяців все ж буде зроблена. Наразі батькам та педагогічному колективу інноваційної школи замість того, щоб думати як удосконалювати і осучаснювати свій заклад, доводиться неабияк хвилюватись, чи взагалі розпочнеться навчальний процес у цих стінах із початком нового навчального року…