Теплий і досить дощовий, – синоптики спрогнозували погоду на вересень

31 Серпня 2017 12:39

У вересні починається зміна атмосферних процесів літнього сезону на зимовий: руйнується виступ теплого Азорського антициклону над Західною Європою, відповідно відкривається шлях до центральної України Атлантичним циклонам, збільшується вірогідність опадів, які стають менш інтенсивні, але більш тривалі, – повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Середня місячна температура повітря у вересні становитиме 14,0°, що аж на 5° нижче серпневої. Упродовж місяця температурний фон знижуватиметься від +17° до +10°. Незважаючи на високі денні температури, вночі вже можливі відчутні похолодання. Абсолютний максимум температури повітря становить +37,1° і був зафіксований у 2015 році у м. Канів, абсолютний мінімум відмічений у м. Сміла на рівні 6,7° морозу у 1986 році. Найбільший добовий максимум дощу – 110 мм зафіксовано у Жашкові.

 

За попередніми розрахунками, вересень 2017 року прогнозується теплим та достатньо дощовим.

Середньомісячна температура повітря очікується +17° за норми +14°, кількість опадів 57 мм за норми 40 мм. У другій половині місяця можливі часті вторгнення холоду на фоні дощів різної інтенсивності. У періоди теплої погоди на початку місяця максимальна температура повітря може сягати +30+32º. У періоди похолодань денна температура повітря не перевищуватиме 13..15º, а нічна знижуватиметься до 2..5º. Перші заморозки (до 1-2º) можливий у кінці вересня.