Серед січня в Холодному Яру розквітли підсніжники (фото)

11 Січня 2018 18:11

Казка про “Дванадцять місяців” стала реальністю – у Креселецькому лісництві Кам’янського лісгоспу почав квітувати рідкісний підсніжник складчастий. Про це повідомляють в обласному управлінні лісового і мисливського господарства.

Місцеві лісівники помітили початок вегетації червонокнижного виду після Нового року, зараз же частина рослин вже має поодинокі квітки або ж бутони. Масового цвітіння немає і, скоріш всього, поки що не буде, оскільки почалися невеликі морози. Проте факт має місце і видається чи то природною нереальністю, чи то нереальною природністю…

“Вегетаційний період підсніжника складчастого – це початок березня. Та цьогорічна тепла зима посприяла тому, що рослини почали проростати і викидати квітки. Це аномальне явище, проте підсніжник – досить зимостійкий і морозостійкий. У нашому лісництві найбільша локація цього виду, тож сподіваємося, що все-таки настане справжня зима, випаде сніг і підсніжник повернеться у звичний йому зимовий стан спокою”, – розповідає лісничий Креселецького лісництва Кам’янського лісгоспу Василь Лінчевський.

Підтримує цю думку й головний лісничий Кам`янського лісгоспу Василь Борота.

“За весь час роботи у лісгоспі (з 1992 року) я такого не пам’ятаю. Квітували підсніжники у лютому, але щоб в січні – такого не було. Цей факт нас дуже здивував, але водночас викликав і певну настороженість, адже ми не знаємо, що буде з погодою надалі, і, відповідно, й з підсніжником. Зараз цвітіння спостерігаємо в поодиноких випадках, проте вегетація розпочалася у 80-90% популяції. Сподіваюся, температурний режим повернеться до норми, рослини збережуться під сніжним покривом, а в березні заквітують на повну силу”, – зазначає Василь Борота.

Висловив стурбованість таким явищем і завідувач кафедри екології ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Спрягайло: “Підсніжник насправді починає рости ще взимку, під сніжним покривом, проте квітку звісно не формує. Для цвітіння потрібне поєднання двох факторів: плюсової температури і освітленості (відсутності снігу). Однозначно для цього виду серед зими – це несприятливі погодні умови і спрогнозувати, що буде з локацією підсніжника складчастого далі – дуже складно. Уся надія на зимостійкість цієї рослини”.

Як зазначив директор Кам’янського лісгоспу Віталій Верес, із метою запобігання фактам браконьєрства, вже посилено рейдову роботу працівниками державної лісової охорони на об’єктах природно-заповідного фонду Холодного Яру, де зростає червонокнижний підсніжник.