Селфі з мамонтом: як у Черкасах долучилися до #MuseumSelfie (відео)

18 Січня 2018 08:27

Cелфі з бюстом Івана Мазепи, скелетами печерних людей та мамонтів – такими небуденними фото діляться нині українці в соціальних мережах. Усі вони долучилися до конкурсу “Селфі-з-музею” (#MuseumSelfie). Охочі фотографуються з експонатами чи на тлі відомих картин, а потім світлини викладають у мережу. Автори найкращих фото – отримають подарунки. Приєдналися й відвідувачі Черкаського краєзнавчого музею, йдеться в репортажі “5 каналу”.

Студентка Анна Рамазанова зробила вже півсотні фото з музею. Одразу ж викладає їх у соцмережі. Каже: “Я сфотографувалася з двома жінками. Одній ми давали йогурт, а іншій – давали пятюню. Потім я ще сфотографувалася з биком – ми з ним боролися на рогах… Нашим музеям бракує інтерактивності, саме тому їх сприймають як щось серйозне, як нудні місця”.

Відвідувачі посилають повітряні поцілунки історичним діячам, роблять фото поруч зі скелетами печерних людей, а у відділі природи – справжня селфі-лихоманка з опудалами тварин. Фотографувати дозволено всі експонати. Головне – не використовувати спалаху.

Як розповідає інша учасниця конкурсу Вікторія Носич: “Люди відкриваються і не соромляться робити те, що їм хочеться робити. У будь-якому музеї, де я була, я дозволяю собі трошечки подуркувати”.

Селфі з космонавтами, неандертальцями та Богданом Хмельницьким – це тільки початок. Відвідувачі можуть приміряти лицарські обладунки, сфотографуватися з мечами та в образі первісних людей поборотися з мамонтом.

Зазвичай, торкатися експонатів або фотографуватися з ними заборонено, щоб не пошкодити цінних знахідок. “У музеях це – платна послуга. Але раз сьогодні такий день, то можна просто купити квиток і сфотографуватися. Просто прийти до музею і зробити фото, потім хештег #MuseumSelfie і тег музею, куди ви прийшли”, – пояснює заступник директора Черкаського обласного краєзнавчого музею Тетяна Григоренко.

Мета акції – популяризувати музеї, привабити молодь та довести містянам, що музейна екскурсія – це не нудно.