Резонансне отруєння школярів у Черкасах: що відомо на вечір 8 травня

8 Травня 2018 21:24

У ДСНС у Черкаській області повідомляють, що станом на 19 годину 8 травня  до лікувальних закладів м. Черкаси шпиталізовано 53 учнів та 4 вчителів ЗОШ №8, де сьогодні вранці відбулося масове отруєння невідомою речовиною. 11 дітей в стані середньої важкості перебувають в реанімації, решта в задовільному та легкому стані. Головні скарги у потерпілих – на нудоту та запаморочення.

Стан черкаських школярів, які через отруєння потрапили на лікарняні ліжка, стабільний, усі знаходяться у свідомості й почуваються задовільно. Ризиків для їх життя немає. Надається необхідна лабораторна, лікувальна та консультативна допомога. Працівники психологічної Служби Управління ДСНС забезпечили фахову підтримку потерпілих та їх рідних на місці події і у лікувальному закладі.

Головною версією отруєння наразі залишається локальне розпилення невідомої речовини. З цього приводу активно працюють правоохоронці.

За цю версію і той факт, що в жодному іншому районі міста аналогічних випадків отруєння не було, зазначають в управлінні ДСНС.
Наразі ні в повітрі, ані у воді жодних небезпечних або отруйних речовин не виявлено. Саме тому оперативний штаб вважає, що інцидент із отруєнням – це локальна проблема, яка сталася під час проведення заходу у школі.

Надалі справа за київськими лабораторіями. У відповідності до доручення глави Уряду, їм необхідно долучитися аби провести більш ретельне та ґрунтовне дослідження наявних проб.

Нагадаємо, щоб визначити причини погіршення стану здоров’я учнів, фахівці хіміко-радіологічної лабораторії Аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС на території школи відразу після повідомлення про подію  проведели заміри повітря, ґрунту, а також особистих речей на вміст небезпечних хімічних речовин.

Перевищень вмісту хімічних речовин понад граничнодопустимої концентрації не виявлено (аміак – 0 мг/м3; хлор – 0 мг/м3, сірководень – 0 мг/м3, горючі гази – 0 мг/м3). Рівень кисню в повітрі – 20,9% (при нормі – від 19 до 23%).

Лабораторією Держпродспоживслужби міста Черкаси, для дослідження на вміст небезпечних речовин взято проби води з системи централізовано водопостачання школи та бутильованої питної води. За результатами небезпечних або отруйних речовин виявлено не було.