“Казберову криницю” облаштували в Квітчанському лісі на Корсунщині

12 Липня 2018 23:12

У Корсунь-Шевченківському лісгоспі нещодавно завершили облаштування Казберової криниці. Знаходиться ця пам’ятки природи місцевого значення у Квітчанському лісництві (квартал 32, виділ 15) і має досить давню історію, яка передається з покоління в покоління.

За переказами місцевих, лісове джерело добре знали козаки і набирали з собою в походи цієї доброї води. Згідно спогадів краєзнавця Михайла Масла, джерело знаходиться у Квітчанському лісі, поблизу Дідової гори. З-під гори тече холодна смачна вода, витікає вона з дубового зрубу, так званої Казберової криниці, і дає початок річці Листвині (Листвинці). А дістала свою назву криниця від прізвища управителя Квітчанської гуральні.

 “Щороку лісівники Черкащини проводять значний об’єм робіт із упорядкування гідрологічних об’єктів на території держлісфонду, Облаштування та підтримка у належному стані лісових джерел та криниць – це один із важливих напрямків нашої роботи, в цьому маємо підтримку місцевих громад. На жаль, з кожним роком якісна питна вода стає все більшою рідкістю, а якщо вона ще й має свою давню історію, то наш безпосередній обов’язок взяти кожний такий об’єкт під особисту охорону”, – впевнений начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко.