Рейтинг вишів України: як розташувалися навчальні заклади Черкащини

12 Липня 2018 09:30

Освіта.ua складено щорічний консолідований рейтинг українських вишів. Консолідований рейтинг закладів вищої освіти України у 2018 році охоплює 237 закладів вищої освіти.Цього року, в якості вихідних даних для складання консолідованого рейтингу вишів України, використані рейтинги університетів, що були оприлюднені у 2017-2018 роках: «Топ-200 Україна», «Scopus» та «Бал ЗНО на контракт», кожен з яких використовує різні критерії оцінювання закладів вищої освіти.Зокрема, методика рейтингу «Топ-200 Україна», що складається Центром міжнародних проектів «Євроосвіта», базується на використанні даних прямих вимірів та експертних думок.

Діяльність вишів оцінюється з допомогою інтегрованого індексу. Цей індекс містить три комплексні складові: індекси якості науково-педагогічного потенціалу, індекс якості навчання та індекс міжнародного визнання. Результати «Рейтингу «Scopus» базуються на показниках бази даних Scopus, що є інструментом для відстеження цитованості наукових статей, які публікуються навчальним закладом або його працівниками у наукових виданнях. Рейтинг «Бал ЗНО на контракт» містить інформацію про показники середнього бала ЗНО абітурієнтів, яких в 2017 році зараховано до вишів на навчання за контрактом. Зазначений рейтинг фактично визначає лідерів серед закладів освіти, в яких вступники виявили бажання здобувати вищу освіту за власні кошти.

Виходячи з цього, Консолідований рейтинг підсумовує загальні рейтингові місця закладів вищої освіти за версією «Топ-200 Україна», «Scopus» та «Бал ЗНО на контракт».