Черкаси ризикують опинитися на межі колапсу з питною водою

19 Липня 2018 16:13

КП “Черкасиводоканал” має запас хлору до кінця липня, повідомляють на підприємстві. Проблема виникла через ситуацію на АТ “Дніпроазот”.

19 червня на Дніпропетровщині на невизначений час зупинив роботу потужний хімічний завод АТ “Дніпроазот” у Кам’янському, який припинив своє виробництво хлору, як недоцільне, в умовах значного росту ціни на газ. У зв’язку з цим на водопровідно-каналізаційних підприємствах України виникла складна ситуація зі знезараженням питної води. На окремих підприємствах галузі залишків хлору залишилося від тижня до 20 діб. Щодо запасів КП «Черкасиводоканал», то їх вистачить лише до кінця липня.

— Уряд обіцяв втрутитись у ситуацію, проте суттєвих змін з часу попередження водопостачальних підприємств про зупинку АТ «Дніпроазот» не відбулось. Постачальники, які забезпечують водопровідні господарства України хлором, із залученням водних асоціацій європейських країн наразі отримують невеликі об’єми хлору та постачають його у “критичні точки”, де запасів дезінфікуючої речовини залишилося на день чи два. Задовольнити таким чином країну в повному обсязі неможливо. Оскільки при поставці хлору із закордону у постачальників виникають проблеми з транспортуванням, розмитненням та з розміщенням замовлення. Крім того, імпортований хлор коштуватиме значно більше ніж той, який вироблявся на «Дніпроазоті». – розповідає заступник директора КП «Черкасиводоканал» Світлана Лісковець.

Водопровідно-каналізаційні господарства мають надію, що єдиний постачальник хлору в Україні запрацює найближчим часом. На державному рівні ведуться переговори про термінове відновлення роботи хімічного заводу. І на сьогодні вже відомо, що підприємство, все ж таки, відновить виробництво, але ціна на хлор очікується вдвічі дорожчою.

У такому разі, українські водопостачальні підприємства будуть знову змушені вирішувати болюче питання зміни тарифів. Але зміна тарифу, за словами Світлани Володимирівни, то завжди досить тривалий процес, а розраховуватися за хлор необхідно 100% передоплатою. Розгляд, погодження та встановлення тарифу в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зазвичай, займає до півроку часу.

У разі, якщо «Дніпроазот» не відновить свою роботу найближчим часом і не вирішиться питання щодо поставки хлору, централізоване водопостачання водоканал буде змушений зупинити.

В такому разі постачання питної води буде здійснюватися автотранспортом в різні райони міста.

— Технічна вода по централізованому водопроводу однозначно подаватися не може. Адже при відновленні постачання питної води, необхідно буде знезаразити підвищеною дозою хлору водопровідні мережі, яких в Черкасах налічується майже 500 км. Тобто провести гіперхлорування, — підкреслює Світлана Лісковець.