Легка орієнтація: Черкаси порівняли з Мангеттеном

19 Липня 2018 19:43

Майстерня картографії “Мапарня” проаналізувала мережі вулиць обласних центрів України та створила гістограми напрямків вулиць. Серед інших українських міст з точки зору їх планування виділяються Черкаси. А також частина вулиць київського Подолу, центральної частини Одеси, Херсону, Миколаєва.

Ці міста та частини міст найбільше зачепила хвиля масового перепланування початку ХІХ століття, коли з історично утворених вулиць, сформували чіткі та рівні квартали.

Діаграма побудована в полярних координатах, кожна вулиця ділиться на відрізки від перехрестя до перехрестя, визначається переважний напрям ділянки, а також її довжина. Далі все сумується і довжина пелюстка діаграми показує відносну довжину всіх вулиць в даному напрямку.

Більшість вулиць Черкас направлені з північного сходу на південний захід, а також з північного заходу на південний схід. По діаграмі вони схожі з американським Мангеттеном та частково Херсоном, де до основного “хреста” діаграми додається менший, тут вони подібні до Сент Луїса.

 

Значний вплив на таке формування вулиць у заново перепланованих містах мали містобудівельні розробки під керівництвом Вільяма Гесте. Це саме час розквіту класицизму, тому не дивним є те, що міста отримали такий тип планування.

Слід зауважити, що На початку червня таке дослідження опублікував науковець з Берклі Джеф Боїнґ  для міст США, а також для деяких столиць світу та виклав і матеріали своїх досліджень та інструменти у публічний доступ.

Більшість американських міст заплановані та забудовані за так званою “Гіподамовою системою”, коли місто складається з рівнозначних кварталів, котрі утворюються мережею взаємно перпендикулярних вулиць, направлених з півночі на південь чи з заходу на схід. Таке планування склалось в античні часи та набуло широкої популярності в добу класицизму, тоді, коли більшість міст США формувались.

Проте є міста, де “утворення” вулиць відбувалось радіально чи за змішаною системою, бо на формування планувального каркаса впливали інші чинники: характер рельєфу, зміни попереднього планування, історичний характер забудови та багато інших чинників. Такі ж складні історичні моделі планування притаманні й більшості українських міст.