Цей день в історії Черкащини: визначено центр України – в Мар’янівці (фото)

23 Липня 2018 09:00

Цього дня, 23 липня 2004 року відбулося офіційне винесення на місцевість точки географічного центру території України. На околиці села Мар’янівка Шполянського району закладено капсулу.

facebook.com/Василь Мельниченко

Про географічний центр України
Проблемою визначення місцезнаходження географічного центру України у 1993 році почала займатися група Львівського національного університету імені І.Франка. На основі опрацювання картографічних матеріалів було з’ясовано, що за попередніми розрахунками такий центр розташований в районі міста Шпола Черкаської області.
Перша офіційна інформація про це з’явилася у навчальному посібнику для студентів географічних факультетів відомого українського географа, доктора географічних наук, професора Ф. Заставного („Географія України” // Заставний Ф.Д. Географія України: У 2-х книгах. – Львів: Світ, 1994. – 472 с. іл.).

Повернення до питання географічного центру України у 2003 році зумовлювалося необхідністю конкретизації точки географічного центру та демаркації і закріплення її на місцевості.

facebook.com/Василь Мельниченко

Черкаська обласна державна адміністрація у вересні 2003 року підтримала ініціативу науковців та громадськості і звернулася до Науково-дослідного інституту геодезії і картографії Державної служби геодезії, картографії та кадастру (№ 1756/01-8 від 26.09.2003) за сприянням у проведенні необхідних робіт, які доручалося виконати Придніпровському відділенню Міжнародної академії наук екології, безпеки людини та природи (м. Черкаси).

За наслідками роботи відбулося засідання Національної ради з географічних назв (протокол від 16.10.2003), на якому ухвалено, „географічний центр в околицях м. Шпола Черкаської області є географічним центром України, визначеним спеціально уповноваженим органом виконавчої влади з топографо-геодезичної та картографічної діяльності”. Таким органом згідно затвердженого Кабінетом Міністрів України положення про Державну службу геодезії, картографії та кадастру є саме ця державна інстанція (стаття 4, пункт 11).

Науково-технічна рада Державної служби геодезії, картографії та кадастру (Укргеодезкартографія) на своєму засіданні (протокол від 21.10.2003) підтвердила, що робота „виконана у відповідності з технічними умовами” і рекомендувала оприлюднити координати географічного центру України в установленому порядку.

Установлено, що географічний центр України розташований біля села Мар’янівка Шполянського району Черкаської області з координатами:
490 01’ 39’ північної широти,
310 28’ 58’ східної довготи.

27 серпня 2004 року проведено закладку ґрунтових реперів географічного центру України, які здані на збереження у Мар’янівську сільську раду.

Наказом Державного комітету природних ресурсів України (№ 95 від 20.05.05) зобов’язано внести ці координати в довідкові, статистичні, учбові та інші офіційні видання.

Беручи до уваги вищезазначене Національна академія наук України вважає за доцільне припинити дискусію щодо географічного центру України.

facebook.com/Василь Мельниченко

У 2004 році неподалік від нього на трасі зусиллями владних структур Шполянського району встановлено тимчасовий знак. На обласному рівні пропозиції громадськості, в тому числі й краєзнавчої, щодо облаштування географічного центру держави підтримки тоді не знайшли.
Нинішній знак “Географічний центр України” встановлено у 2011 році.

Василь Мельниченко, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького