У Черкасах – підвищений рівень забрудненості повітря

17 Вересня 2018 09:45

За рівнем забруднення атмосферного повітря місто Черкаси посідає  20 місце серед 39 міст України. Індекс забруднення за 2017 рік становив 5,5 – підвищений. Про це повідомив начальник обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

У сусідніх обласних центрах – Полтаві, Кропивницькому і Вінниці рівень забруднення атмосфери менший і вважається низьким. У Києві він високий. Очолює рейтинг по забрудненню повітря Маріуполь, на 2 місці – місто Дніпро.

vita-ex.com

Рівень забруднення у місті можливо зменшити тільки через зменшення викидів в атмосферу. Підприємства повинні зменшувати свої викиди у період несприятливих метеорологічних умов. Це чітко врегульовано нормативними документами, у тому числі рішенням міськвиконкому.

Проте, із 23 підприємств міста, затвердженого рішенням міськвиконкому, лише 9 отримують і працюють із такими прогнозами. По області таких підприємств лише 16.

Щомісяця лабораторія центру гідрометеорології відбирає на 3 стаціонарних постах у м. Черкаси і аналізує біля 1500 проб повітря, за рік це більше 18000 визначень. Контролюється 18 шкідливих домішок.

Результати визначень свідчать, що в атмосфері міста присутні аміак, формальдегід, діоксид азоту, концентрації яких перевищують гранично-допустиму концентрацію.

У нинішньому році найвищі середньомісячні концентрації по діоксиду азоту були на рівні 4 ГДК, по формальдегіду на рівні 2,7 ГДК у лютому, квітні, травні та серпні. А 28 серпня о 19 годині концентрації формальдегіду вперше за останні 5 років перевищували максимально разову ГДК, яка складає 0,035 мг/дм3.

Загалом, індекс забруднення атмосфери в серпні був високий.