В яких районах Черкас найзабрудненіше повітря?

9 Жовтня 2018 12:54

Найбільш забруднена атмосфера – в центрі Черкас та в Дніпровському мікрорайоні. Концентрації аміаку і формальдегіду тут перевищують середньодобову гранично-допустиму концентрацію (далі по тексту ГДК) в 1,3 та 2,3 рази, відповідно. Вміст інших забрудників повітря не перевищував допустимих значень. 

Про це свідчать результати понад 1,4 тис. проб атмосферного повітря, які були взяті лабораторією обласного гідрометеоцентру у вересні 2018 року.

Індекс забруднення атмосфери (ІЗА) розраховується за результатами середньомісячних концентрацій по пилу, аміаку, формальдегіду, діоксиду азоту та оксиду вуглецю. У вересні він склав 6,01, що свідчить про підвищений рівень забруднення атмосфери. У порівнянні з попереднім місяцем ІЗА зменшився у 1,3 рази за рахунок зменшення середньомісячних концентрацій формальдегіду та аміаку.

 Фахівці звертають увагу – з вихлопними газами автомобілів в атмосферне повітря надходять такі отруйні речовини, як свинець, чадний газ, оксиди азоту і сірки, бенз(а)пірен, які викликають захворювання органів дихання та серцево-судинної системи. Тому мешканцям Черкас не рекомендують використовувати тротуари вулиць, переповнені транспортом, для свого відпочинку. І не допускати спалювання сухої трави, сміття та залишків рослинності, щоб не збільшувати рівень забруднення повітря.