Гуляйте, дихайте та уникайте токсичної інформації: як зберегти рівновагу у тривожні часи

26 Листопада 2018 18:59

Загроза введення військового стану в Україні викликала страх і паніку серед громадян. Як зберегти свій психологічний стан у балансі та не піддатися тривозі, розповіла кандидат психологічних наук, доцент, завідувач кафедри педагогіки і психології Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Інна Лук’янець:

1. Страх – емоція, котра паралізує і забирає всю енергію. Багато відпочивайте, спіть. Робіть прості речі: готуйте їсти, поприбирайте, пишіть, малюйте, в‘яжіть, поремонтуйте щось, руки мають бути зайняті, тривога “виходить” через дрібну моторику.
2. Багато гуляйте: під дощем, під снігом, дихайте, переключайтеся.
3. Не “перегодовуйте” себе токсичною інформацією. Психіка теж орган, котрий може не витримати. Дайте своїй психіці відпочити і нагодуйте “смачненькою” інформацією.

Свої поради також опублікували у соцмережі фахівці психологічної служби ЛНУ імені Івана Франка, повідомляє “Львівська газета”.

“Відчувати тривогу, занепокоєння та неспокій – це нормальна реакція нашої психіки на ситуацію напруги і невизначеності, однак важливо зберігати врівноважений стан та тверезо мислити”, – зауважують психологи і радять:

  • Дихайте. Якщо ви відчуваєте сильний внутрішній неспокій та тривогу, спробуйте зосередитись на своєму диханні: сядьте зручно, максимально розслабтесь і зверніть усю свою увагу виключно на дихання, спостерігайте за своїми переживаннями і відчуттями в тілі, за тим як повітря поволі наповнює ваші легені, як стискається грудна клітина на видиху. Можна застосувати техніку “Дихання по квадрату” – дихайте за схемою: Вдих-Пауза-Видих-Пауза і т.д. впродовж 5 хв.

  • Займайтесь звичними щоденними справами, не змінюйте свого розпорядку, щоб краще структурувати мислення складіть погодинний розпорядок дня та намагайтесь його дотримуватись, рутина – це найкращий стабілізатор для нашої психіки.
  • Поговоріть з близькими. Якщо ви далеко від рідних – саме час їм подзвонити, або навідатись. Зустрічі з друзями, романтичний вечір з коханими теж будуть доречними – важливо відчувати присутність і підтримку близьких. Якщо так сталось, що зараз ви не маєте можливості контактувати з рідними, зверніться до психолога – він надасть підтримку та професійні рекомендації.