Два нардепи з Черкащини – у лідерах серед тих, хто піариться за бюджетні кошти

20 Грудня 2018 16:49

Народні депутати з Черкащини увійшли в рейтинг обранців, на користь яких найбільше здійснювали непряму агітацію з ймовірним використанням бюджетних ресурсів. Серед лідерів – Сергій Рудик (округ 198, «БПП «Солідарність») та Антон Яценко (округ 200, група «Партія «Відродження»). Про це ідеться у звіті ОПОРИ щодо ймовірного використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації.

Спостерігачі від ОПОРИ зафіксували, що з червня по жовтень цього року Сергій Рудик 28 разів ймовірно використовував бюджетні ресурси для непрямої дочасної агітації, а Антон Яценко – 21 раз.

Щодо інших черкаських нардепів, то Владислав Голуб (ОВО 198, позафракційний) бюджетні ресурси для непрямої агітації використовував 16 разів,  Геннадій Бобов (ОВО 196, група «Партія «Відродження») – 10 разів та Володимир Зубик (ОВО 195, група «Партія «Відродження») – 6 разів.

Така форма активності найчастіше проявлялася у формі публікації інформації про залучені за сприяння депутата бюджетні кошти для втілення певного проекту. Такі публікації здійснювали або самі депутати, або члени їхньої команди.

Окрім публікацій у Facebook, можна було побачити і матеріали про допомогу депутата у засобах масової інформації. Зазвичай, у них робився акцент на тому, що кошти на певний інфраструктурний об’єкт були залучені за сприяння народного депутата.

“Проблема тут полягає в тому, що по-перше, народні депутати не повинні дублювати функції місцевого самоврядування у своїй роботі, а більшу увагу зосередити на своїх безпосередніх обов’язках – законотворчій та контрольній функції. По-друге, зловживання таким різновидом адміністративного ресурсу хоч нерідко і відбувається без порушень формально встановлених вимог законодавства, зокрема, в період до офіційного старту кампанії, але несе руйнівні наслідки для конкурентних виборів”, – зазначив аналітик ОПОРИ Анатолій Бондарчук.