На скільки поменшало отримувачів субсидії на Черкащині?

4 Січня 2019 13:30

“Син поїхав за кордон на будівництво, щоб прогодувати дружину і двох діток. Прописані обоє у нашій квартирі. Через те субсидія нам “не світила”. Тепер за комунальні платимо понад 4000 гривень. Хоча із зароблених грошей за кордом нічого не маємо, все йде на навчання та харчування онукам. Такі у нас порядки – хочеш в Україні заробити пристойні гроші – немає де, поїдеш працювати, як раб, щоб отримати 18 тисяч на місяць – залишиш рідних без субсидії. Виписувати дітей від нас не маю куди, на власний будинок ще не заробили. У чому ми винні, що діти повинні побиратися за кордоном, а їх діти і батьки мерзнути?”, – бідкається тальнівчанка Марина, просить не вказувати прізвище.

Цього року у Тальнівському районі субсидію отримують 6130 осіб. Порівняно з минулим роком їх поменшало. За 2017 рік пільги на оплату комунальних послуг мав 9741 житель. Це все через нові умови надання допомоги , – кажуть у Тальнівському управлінні соціального захисту.

Як інформують у головному управлінні статистики області, в жовтні цього року субсидії отримували 26,8 тис. домогосподарств області, 5,2% від загальної кількості.

Порівняно із січнем-жовтнем 2017 року кількість домогосподарств, яким призначено субсидії, зменшилась на 52,4%.

Загалом по Україні від початку року сімей, які мали субсидії, поменшало майже на 60%, повідомляють у прес-службі Мінсоцполітики.

Серед причин скорочення в міністерстві називають посилення контролю щодо фінансового стану заявників, а також підвищення від початку року розміру мінімальної зарплати, що автоматично відсіяло частину субсидіантів.

“Живу в селі, на руки отримую 2200 гривень. За комунальні платежі за минулий місяць маю сплатити 3600, де брати гроші, уяви не маю. Частину позичила в тітки, іншу зняла з кредитки. Може, здам свиней та бичка, то віддам зборги. А поки тягнути аж до тепла треба”, – плачеться жінка біля терміналу “Ощадбанку” і додає: “Гроші як від серця відриваю, діти на свята залишаться ні з чим”.

Перевірити стан та розмір власної і навіть сусідської субсидії можна на сайті Міністерства соціальної політики.