Cуд закрив єдину кримінальну справу стосовно Тулуба

13 Січня 2019 19:06

Єдину кримінальну справу стосовно екс-голови Черкаської ОДА, “регіонала” Сергія Тулуба, обвинувальний акт по якій було передано до суду, закрито. Про це пише видання “Кропива”.

Сергій Борисович Тулуб був призначений на посаду голови Черкаської ОДА у квітні 2010 року після перемоги у президентській гонці Віктора Януковича. Пропрацював на Черкащині до 21 лютого 2014 року, коли написав заяву про звільнення за власним бажанням під час буремних революційних подій в країні. Вже 23 лютого 2014 року екс-очільник перетнув державний кордон та вилетів з аеропорту Донецьк в Стамбул.

Після перемоги революції на екс-губернатора прогнозовано як з “рогу достатку” посипалися кримінальні провадження. Так же прогнозовано, з плином часу, вони в більшості були закриті, бо де-факто містили більше політичних мотивів, аніж реальної доказової бази.

28 березня 2014 року, коли Сергія Тулуба вже не було в країні, йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та оголошено в розшук.

Зокрема розслідувалися наступні провадження:

1. Привласнення підозрюваним державних коштів під час будівництва об’єктів соціально-культурної сфери області – закрита за постановою прокурора 23 квітня 2014 року.

2. Незаконне звільнення начальника управління внутрішньої політики ОДА та зловживання владою під час її звільнення — закрито за постановою прокурора 28 листопада 2016 року.

3. Зловживання владою в частині використання послуг взводу із забезпечення супроводження роти ДПС УДАІ при УМВС України, – закрито постановою прокурора 28 листопада 2016 року.

Єдиною кримінальною справою, яка у вигляді обвинувального акту була передана до Соснівського суду за статтею “службова недбалість”, стала справа про використання Сергієм Тулубом службових автомобілів КП АТП Черкаської обласної ради у вихідні та святкові дні, в тому числі для виїзду за межі області на відстань понад 200 кілометрів, без відповідних розпоряджень на відрядження. Відповідно збитки, завдані не санціонованим використанням автомобілів, оцінили в 112 тис. грн. Цю суму обвинувачений відшкодував.

Також обвинувачений уклав угоду з прокурором про визнання винуватості по даній справі. Однак Соснівський суд відмовився її затверджувати, посилаючись на порушення прав обвинуваченого Сергія Тулуба. Суд дійшов до висновку, що дане кримінальне правопорушення відноситься до злочинів невеликої тяжкості. Тому у зв’язку з закінченням трьохрічного строку давності, суд постановив звільнити Сергія Тулуба від кримінальної відповідальності через закінчення строку давності.

Прокуратура таке рішення не оскаржувала.