Правильне Водохреща: де і як безпечно купатися черкащанам?

15 Січня 2019 13:53

фото Сергія Черкасова

Черкаські рятувальники повідомляють, що вже готуються до масових святкових заходів на Водохреща 19 січня. Зокрема, вже визначені місця для купання, тривають обстеження дна водоймищ та вживаються додаткові заходи безпеки.

Зокрема, на Черкащині визначені офіційні місця для купання. Це 59 йорданей. Біля них, починаючи з ранку 18 січня із складу співробітників управління та пожежно-рятувальних частин в регіонах, будуть встановлені спеціальні рятувальні пости. Також рятувальники посилено патрулюватимуть місця масового перебування людей біля водойм.

У Черкасах обрядові йордані будуть підготовлені у чотирьох місцях:
1. Пляж «Митницький» (перехрестя вул. Сержанта Смірнова – вул. Героїв Дніпра).
2. Пляж розважального комплексу «Рів’єра».
3. Пляж «Річковий порт» (вул. Козацька, район фітнес-клубу).
4. Пляж розважально-оздоровчого комплексу «Бочка».

Загалом, за інформацією начальника обласного управління ДСНС Віктора Гвоздя, за безпеку черкащан дбатимуть 139 рятувальників та 27 одиниць техніки.

Крім співробітників ДСНС, біля водойм будуть пости з фахівцями обласної комунальної рятувальної служби та волонтери.

За попередніми даними рятувальників, в ополонки на території області планують зануритися близько 25 тисяч осіб, минулого року до купелі прийшло 29 тисяч черкащан. Рекордна кількість йорданей, підготовлених в області до свята, була у 2013 році, – 95. В той рік кількість громадян, які долучилися до релігійних обрядів та занурилися у крижану воду, становила 31 тисячу людей.

Слід зазначити, що за останні роки було кілька випадків, коли рятувальникам доводилось надавати допомогу громадянам. Найчастіше це пов‘язано із травмуванням під час заходу або виходу з ополонки.
У 2006 році водолази витягли з води чоловіка, якому стало зле через температурний шок. Завдяки своєчасній та кваліфікованій допомозі 65-річного чоловіка вдалось урятувати.
У 2017 році був випадок коли черкаські рятувальники надали допомогу жінці, якій під час занурення у Дніпро теж стало недобре. Подія сталася, коли 80-річна жінка вийшла з води на берег. Пройшовши кілька метрів жінці стало зле і вона втратила свідомість. Завдяки налагодженому чергуванню на місці проведення обряду Водохреща, рятувальники та медичні працівники відреагували миттєво. Рятувальники та курсанти Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля поклали жінку на спеціальні ноші та віднесли до теплого намету, де лікарі «швидкої» надали їй необхідну допомогу.

Кілька порад щодо правил безпеки під час купання:

  • не занурюйтесь в необладнаних та не перевірених рятувальниках на безпеку дна місцях;
  • не варто розпочинати «хрещенські розваги» в місцях де немає представників медичної та рятувальної служб.
  • не вживайте алкоголь до і одразу після занурення;
  • не дозволяйте пірнання дітей у холодну воду без нагляду батьків чи дорослих;
  • не можна пірнати у воду безпосередньо з криги. Під час групового купання, кількість людей, які одночасно знаходяться у воді, не повинна перевищувати трьох осіб;
  • у жодному разі не пірнайте у воду – заходьте в ополонку повільно й обережно;
  • уникайте великого скупчення людей біля купелі. Пам’ятайте, що глядачі не повинні виходити на кригу, а охочим варто дотримуватися черги та обережно підходити до ополонки.

Всім відвідувачам хрещенській купелі необхідно знати: рекомендований час перебування у холодній купелі становить не більше 10 секунд, а пірнати можна не більше трьох разів, – після чого потрібно перевдягнутися у сухий теплий одяг і піти в підготовлене обігріте приміщення або автомобіль, де відразу випити гарячого чаю з медом.